Kan je alcohol sneller afbreken in je lichaam?

Het gebeurt ons allemaal weleens. We gaan ‘s avonds een terrasje doen met vrienden en kijken al snel iets te diep in het glas. Met als gevolg dat we de volgende ochtend opstaan met hoofdpijn en een ongemakkelijk gevoel in onze maag. Het duurt namelijk even voordat je lichaam de alcohol in je bloed heeft afgebroken, maar zijn er manieren om dat sneller te doen?

door
Metronieuws.nl
Leestijd 2 min.

Des te meer je drinkt, des te langer het in totaal duurt voor je lichaam om alles af te breken. Dat is mede de reden dat je soms nog ietwat… draaierig wakker wordt.

Vrouwen zijn gevoeliger

Denk je, als vrouw, beter drank te kunnen verdragen dan een man? Dan heb je het waarschijnlijk mis. Vrouwen raken namelijk over het algemeen sterker onder invloed dan mannen, omdat ze vaak minder lichaamsvocht hebben. Wanneer alcohol over het bloed wordt verdeeld, zal de gemiddelde vrouw bij eenzelfde glas daarom een hoger promillage bereiken. Een kleinere lever zorgt er ook voor dat je portie alcohol minder snel wordt afgebroken.

Daarbij breken vrouwen ook minder alcohol af in de maag, waardoor er meer in het bloed terechtkomt. Met als resultaat dat dezelfde hoeveelheid alcohol bij vrouwen tot 30 procent harder aankomt dan bij mannen. Ook de maandelijkse cyclus heeft invloed op de afbraak van alcohol. Net voor de menstruatie (tussen dag 20 en 25) wordt alcohol het snelst afgebroken.

De afbraak van alcohol kan niet versneld worden

Een beetje te diep in het glaasje gekeken? Geef je lichaam dan voldoende tijd om te ontnuchteren. Helaas kan je de afbraak van alcohol niet versnellen. Koffie, een koude douche of een frisse neus halen kunnen je wel een opkikker geven, maar versterken de afbraak dus niet. Koolhydraten kunnen de opname wel vertragen.