Langdurig zitten zou symptomen van depressie en angst erger kunnen maken volgens studie

Sinds we allen thuiswerken, is het moeilijker om iedere dag voldoende te bewegen. De weg van je bureau, naar het toilet en naar de koelkast is tenslotte niet actief genoeg. Bovendien kunnen we ook al niet meer na onze werkuren stappen richting de bioscoop of een kerstmarkt. Maar al dat zitten en liggen is niet alleen slecht voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Bewegen is van cruciaal belang voor een gezonde levensstijl. En gezondheid mag best breed geïnterpreteerd worden: ook ons mentaal welzijn geniet van een portie stappen of sporten. Nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Frontiers in Psychiatry’ onderstreept dat belang nog eens. Ze onderzochten 2.327 deelnemers in de Verenigde Staten gedurende acht weken aan het begin van de pandemie in 2020.

Zitten en scrollen

Langdurig zitten zou volgens het onderzoek geassocieerd zijn met meer ernstige symptomen van depressie en angst. Voor acht weken aan een stuk excessief zitten werd in verband gebracht met het niet verbeteren van de symptomen van depressie. Ook wat je doet al zittend zou mogelijk iets te maken hebben met je mentale gezondheid. De hoofdauteur van het onderzoek, professor Jacob Meyer, zei aan Metro UK: «Passief zittend gedrag zoals scrollen door sociale media of televisiekijken, hebben de slechtste invloed op de mentale gezondheid en werden het vaakst beïnvloed door de pandemie.»

Of zitten nu rechtstreeks leidt tot meer ernstige symptomen van depressie en angst, is niet bevestigd door het onderzoek. Wel wordt sport regelmatig aangeraden als een manier om om te gaan met angstgevoelens of depressie, door de endorfines en serotonine die vrijkomen tijdens het bewegen. En ook je fysieke gezondheid kan uiteraard baat hebben bij sport.