Last van pijnlijke schouders of vermoeide ogen? Vraag je baas om een computerbril

Je herkent het vast wel. Je hebt de hele dag achter je computer zitten werken en wanneer je ’s avonds je scherm dichtklapt, is het alsof je een marathon hebt gelopen. Je nek en schouders zitten volledig vast, je ogen zijn uitgedroogd en je voelt een stekende pijn opkomen vanuit je onderrug. Verrassend, want je bureau is op en top uitgerust: ergonomische stoel, voetsteun, laptopstandaard, muismat... Waar komen die klachten dan toch vandaan? En hoe los je ze op? Wel, een computerbril zou weleens dé oplossing kunnen zijn. En die kan je gewoon krijgen via je werkgever.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Sinds we meer van thuis uit werken, spenderen we gemiddeld drie uur meer achter ons scherm dan voor de hele coronacrisis. Bovendien ervaart 60% van de werknemers klachten als hoofdpijn, rugpijn of vermoeidheid na een dag werken – kwaaltjes die vooral aan het einde van de werkdag hun tol eisen.

Bijzondere glazen

De meesten onder ons hebben de term ‘computerbril’ weleens horen vallen, maar weten niet wat er zo speciaal aan is. Kort gezegd zijn de glazen van zo’n bril volledig afgestemd op de afstand tussen jou en je scherm, waardoor je ogen optimaal kunnen ontspannen. Je hebt daardoor minder moeite om te ontwaren wat er op je scherm gebeurt, waardoor je hele lijf relaxter aanvoelt. Bovendien zit er vaak een blauwlicht-filter in de glazen verwerkt waardoor dat licht je natuurlijke slaapcyclus ook minder verstoort.

Misschien denk je zelf geen nood te hebben aan een computerbril omdat je al een bril draagt of omdat je (nog) geen last hebt van klachten? Nochtans kan het in beide gevallen zeker geen kwaad om alsnog een speciale computerbril aan te schaffen. Zoals gezegd is de bril namelijk helemaal afgemeten op de afstand tussen je ogen en je scherm, waardoor hij je zicht meer laat ontspannen dan je doorsnee bril. En voorkomen is altijd beter dan genezen, dus een computerbril kan ook worden ingezet als een preventiemiddel om latere kwaaltjes te vermijden.

Bril op maat van jou én je werkgever

Als je tijdens het lezen van dit artikel al helemaal enthousiast werd bij het idee van een computerbril, maar je je nu zorgen maakt over de kosten daarvan, hebben we goed nieuws. Zo’n bril kan namelijk in veel situaties vergoed worden door je werkgever. En dankzij Bril van het Werk wordt dat voor zowel jou als voor je werkgever een fluitje van een cent. Werkgevers kunnen zich op de website aanmelden via een eigen bedrijfsaccount en vervolgens werknemers uitnodigen voor een computerbrilvergoeding. Vervolgens gaan de werknemers langs bij één van de 230 Pearle vestigingen in België voor een bril op maat. Handig en interessant voor zowel de werknemer, die kan genieten van een computerbril, én de werkgever, die een interessante korting ontvangt via Bril van het Werk. In Nederland, waar deze zakelijke service van Pearle al langer actief is, toont 80% van de klanten zich alvast positief. Reden genoeg dus om ook jouw werkomgeving een upgrade te geven.

Voor meer informatie over computerbrillen kan je terecht op BrilvanhetWerk.be.