Leg je je smartphone nooit met je scherm naar beneden? Dan heb je wellicht last van FOMN

Van FOMO hebben we intussen allemaal wel gehoord. Wie last heeft van Fear Of Missing Out, ervaart steeds angst om dingen te missen. Ze willen liefst overal bij zijn en durven zelden «nee» te zeggen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we een hoop minder te maken krijgen met FOMO - er worden nu eenmaal minder dingen georganiseerd - maar FOMN kreeg daarentegen eerder een boost.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Wat is FOMN precies vraag je je af? Wel, Fear Of Missing Notifications is voor heel wat mensen wellicht herkenbaar. Leg je je smartphone nooit met je scherm naar beneden? Dan is de kans groot dat ook jij er last van hebt.

Meldingen overal

Mensen met FOMN hebben moeite om aan de verleiding van hun smartphone te weerstaan. Leggen ze hun telefoon één minuut aan de kant, dan zijn ze bang om notificaties te missen en niet op de hoogte te zijn van wat er net gebeurt online. En dat is niet abnormaal, want apps zijn ontworpen om zo verslavend mogelijk te werken. Al die rode bolletjes, trillingen en geluiden houden je alert en geven je een mini dopaminestoot, waardoor jij snakt naar meer. Hoe meer notificaties je krijgt, hoe meer je verslaafd raakt en hoe minder je je smartphone aan de kant kan leggen.

Wat je eraan kan doen? Wel, veel notificaties hebben eigenlijk geen nut. Ga dus voor elke app na wanneer je een melding krijgt en laat enkel de voor jou interessante meldingen aanstaan. Je zal zo al een hoop minder stress ervaren. Daarnaast is het sowieso een goed idee om je bewust te worden van je FOMN. Leg je smartphone zo nu en dan doelbewust aan de kant, doe iets anders en leer aan de verleiding te weerstaan. Hoe vaker je dat doet, hoe minder je de nood zal voelen om steeds je scherm in het oog te houden.