LIFEHACK. Drie tips om je natte was sneller te doen drogen zonder droger

Het is winter en dat betekent dat je kledingwasroutine er een stuk anders uitziet dan tijdens de zomer. Wanneer de temperaturen meezitten en de zon zich laat zien, is het immers erg makkelijk om je kledij na het wassen buiten te laten drogen. Maar nu het buiten regent en het ook binnen niet bepaald droog is, kan het een hele uitdaging zijn om je pas gewassen kledij droog te krijgen. En al helemaal als je geen droger wil gebruiken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Misschien heb je geen droger in huis en ben je dat ook niet van plan, hetzij omdat het aankoopbedrag niet bepaald budgetvriendelijk is, hetzij omdat dat hele droogproces niet erg milieuvriendelijk is. Of misschien héb je wel een droger, maar wil je die dezer dagen om financiële redenen liever niet gebruiken. Het exacte energieverbruik per cyclus verschilt uiteraard per model, maar over het algemeen behoren drogers tot de meest verbruikende machines in huis. Maar wat doe je dan als je was maar niet wil drogen? Als een simpel droogrek niet volstaat? Wij verzamelden drie tips die het proces wat versnellen.

Extra centrifugatie

Is je wasmachine klaar? Laat je kleding dan nog een kwartiertje extra zwieren in de trommel. Uiteraard vergt dat extra energie, maar het is nog steeds een hoop minder dan de droger. Let wel op want die centrifugatie kan je kledij extra kreukelig maken.

Droog je kleding

Klinkt misschien bizar, maar je kleding na het wassen even afdrogen met een handdoek kan wonderen doen. Het overtollige water wordt zo al deels geabsorbeerd, waardoor je kleding zelf wat sneller droogt. Uiteraard moet je die handdoek nadien ook laten opdrogen, maar één stuk stof meer of minder is nu ook geen ramp.

Gebruik een ontvochtiger én een ventilator

Natuurlijk zijn die niet gratis, maar de kans is groot dat je één van beide al in huis hebt. Een standaard ontvochtiger gebruikt niet eens stroom, een ventilator uiteraard wel, maar dat verbruik is verwaarloosbaar ten opzichte van je droger. Bovendien zorgt de extra wind ervoor dat je kleding sneller droogt, wat jouw leven weer wat aangenamer maakt.

Uiteraard kan je, als je een buitenruimte hebt én de zon schijnt, je was ook in de winter buiten laten drogen. Zonne-energie is de goedkoopste energie!