L’Oréal Paris gaat op deze manier de strijd tegen straatintimidatie aan

Feit: één op drie vrouwen kreeg het afgelopen jaar minstens één keer te maken met seksuele intimidatie op een openbare plaats. Straatintimidatie is een maatschappelijk probleem dat bovendien al jarenlang genegeerd wordt. Té lang volgens L’Oréal Paris. Waarop het beautymerk ‘STAND UP’ lanceerde, een initiatief om straatintimidatie tegen te gaan. Het doel? Mensen aanleren hoe je veilig reageert als je slachtoffer of getuige van bent van straatintimidatie.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Catcalling, ongewenst flirten, seksistische opmerkingen of beledigingen, ongewilde aanrakingen, stalking, exhibitionisme … Straatintimidatie komt onder verschillende vormen voor, maar er is één constante: vooral vrouwen zijn er het slachtoffer van. Meteen ook de belangrijkste drijfveer voor L’Oréal Paris om zich toe te leggen op de problematiek.

Met ‘STAND UP’ zet L’Oréal Paris dan ook verder in op empowerment van vrouwen en de strijd tegen straatintimidatie. Daarvoor schakelde het beautymerk de hulp in van ngo Hollaback!. Beide partijen kondigden het initiatief op 8 maart 2020 internationaal aan. De ambitie van het project is duidelijk: in het aankomende jaar 1 miljoen mensen leren hoe je veilig kan reageren als je slachtoffer of getuige bent van straatintimidatie.

Samenwerking met ‘Blijf van mijn Lijf’

Om ‘STAND UP’ in België kracht bij te zetten, slaat het L’Oréal Paris de handen in elkaar met de Brusselse vzw ‘Blijf van mijn Lijf’. De vzw pleit onder andere voor wetten tegen seksisme, lanceert bewustmakingscampagnes en geeft opleidingen in scholen.

De rol van ‘Blijf van mijn Lijf’ in het ‘STAND UP’ project? Workshops geven. Het doel van L’Oréal Paris en ‘Blijf van mij Lijf’ is om in België zo’n 22 000 mensen te trainen in de 5D’s-methdologie van Hollaback! De 5D’s - Direct, Distract, Delegate, Document, Delay - zijn vijf simpele en effectieve tips die je kan toepassen als je zelf te maken krijgt met straatintimidatie of als je het ziet gebeuren bij iemand anders.

Er is een duidelijke nood aan opleiding en sensibilisering rond straatintimidatie. Uit onderzoek van L’Oréal Paris blijkt namelijk dat 86% van de getuigen niet weet hoe je op een veilige manier moet tussenkomen tijdens een incident in de openbare ruimte. Een cijfer dat ook bevestigd werd in getuigenissen van Belgische vrouwen en mannen die het merk verzamelde om het ‘STAND UP’ initiatief kracht bij te zetten. Velen onder hen reageren als omstander niet of amper uit schrik voor hun eigen veiligheid. Een drempel die het beautymerk hoopt weg te halen met het 5D-trainingsprogramma.

Als één vrouw achter ‘STAND UP’

‘STAND UP’ kan niet alleen rekenen op de steun van ‘Blijf van mijn Lijf’, ook actrice Leen Dendievel, StuBru-gezicht Flo Windey en RTL-presentatrice Sophie Pendeville scharen zich volop achter het initiatief. De bekende gezichten hebben elk hun persoonlijke reden om zich te engageren, want één voor één werden ze al geconfronteerd met straatintimidatie. Zo kaart actrice Leen Dendievel een subtielere vorm – objectiverende blikken - aan, terwijl RTL-presentatrice Sophie Pendeville fysiek werd aangevallen in een park toen ze jonger was.

Zelf de 5D opleiding van L’Oréal Paris, Hollaback en 'Blijf van mijn Lijf' volgen? Het kan. Meer info over de training en de workshops vind je op www.standup-belgium.com .