Na de kerkpoepers in Bree: Waarom hebben mensen seks in het openbaar?

Toen de beelden opdoken van een onstuimig paar dat seks had op het altaar van de kerk in Bree werd er zowel gegierd als verontwaardigd gereageerd. Toch hebben heel wat mensen weleens seks gehad in het openbaar. Waarom doen ze dat? Wat is er zo aanlokkelijk aan seks in het openbaar?

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Volgens een poll van ABC news heeft 57% van de Amerikanen weleens de liefde bedreven op een openbare plek. 20% van de Amerikaanse millennials zou al eens seks gehad hebben op het strand volgens de SKYN Condoms Millennial Sex Survey. En YouGov, een Brits bureau voor marktonderzoek, spreekt van een derde van de Amerikaanse bevolking die al seks zou gehad hebben in de openbare ruimte.

Om maar te zeggen: hoewel het nog steeds erg illegaal is voor alle duidelijkheid om seks te hebben op openbare plekken, is het toch niet zo ongewoon om een keer stiekem de wet te overtreden. Toegegeven: een kerk is nu wel een vrij ‘uitzonderlijke’ plek om te genieten van de het vleselijke verlangen, maar veel meer mensen dan je zou denken hebben het weleens gedaan in een park, bos, openbaar toilet, strand, in de pashokjes of in de cinema. De vraag is alleen: waarom willen mensen het risico nemen om betrapt of beboet te worden? Wat is er zo verleidelijk aan rollebollen in het gras of elkaar verleiden in een toilethokje?

Het idee dat je betrapt kan worden is opwindend

«Seks behoort tot de private sfeer», zegt Jessica O’Reilly van de ‘Sex With Dr. Jess’-podcast in een interview met ‘Elite Daily’. «Dus het kan opwindend zijn om het te verplaatsen naar de publieke ruimte. Het is bevrijdend en spannend.» Ook zintuigelijke sensaties kunnen een rol spelen. «Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van de wind tegen de huid of temperatuurschommelingen.»

Het is gemakkelijk

Vooral jonge mensen die samenwonen met vrienden voelen zich soms geremd door het feit dat hun vrienden thuis zijn op het moment dat ze willen rampetampen. Of denk bijvoorbeeld aan iemand die nog bij zijn ouders woont. Dan kan het soms gemakkelijker zijn om even naar een afgelegen park te vluchten.

Sleur doorbreken

Heel wat koppels hebben er genoeg van om steeds weer in missionarishouding dezelfde bewegingen te maken in hetzelfde bed in dezelfde ruimte. Soms kan het spannend zijn om het eens over een andere boeg te gooien.

Het is een kink

Iedereen heeft een kink of fetisj. Ook seks hebben in het openbaar valt onder die noemer. Mensen met die kink kunnen het opwindend vinden om bekeken te worden of op zijn minst het gevoel te hebben dat ze bekeken worden.

Dopamine

Volgens relatie-therapeut Dr. Dawn Michael heeft het ook te maken met reacties in de hersenen. «Er komt dopamine vrij tijdens seks in de publieke ruimte. Dat is hetzelfde hormoon dat vrijkomt als je extra snel rijdt met de auto of sport. Dopamine heeft ook invloed op verlangen en kan opwinding creëren bij de meeste mensen», zo vertelt hij aan Elite Daily.