Na de rode vlaggen: ook voor ‘gele vlaggen’ moet je uitkijken tijdens het daten

De eerste dates zijn voor beide partijen erg verwarrend. Enerzijds razen gevoelens van lust, aantrekking en vrolijkheid doorheen je lichaam, maar tegelijk voel je ook een enorme onzekerheid over je neer dalen: is dit wel de ideale partner voor wie je 100% wilt gaan? Uitkijken voor rode vlaggen – de signalen die wijzen op een groot probleem – was tot voor kort een goede manier om te achterhalen of iemand wel een goede match was. Nu blijkt dat er ook ‘gele vlaggen’ zijn.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Wanneer er rode vlaggen opduiken tijdens het daten is de zaak meestal beklonken. Rode vlaggen verwijzen tenslotte naar glasheldere obstakels, de echte ‘dealbreakers’. Denk maar aan dates die ontrouw zijn, die een laatdunkende houding aanhouden tegenover jou of compleet tegenovergestelde visies over het leven koesteren. Maar als je je enkel focust op de ‘grote’ problemen, is het mogelijk dat je de kleinere obstakels, die later een groter obstakel kunnen vormen, mist. Die kleinere obstakels zijn de ‘gele vlaggen’.

Geel kan groen worden

Een gele vlag manifesteert zich in vele vormen. Gele vlaggen zijn alle signalen die erop zouden kunnen wijzen dat er zich eventueel problemen zullen voordoen. Het gaat voornamelijk over gedragingen waarbij je je niet zo fijn voelt en die voor een soort ongemak zorgen. Het gaat dan over een date die bijvoorbeeld niet altijd even goed luistert, iemand die nooit voorstelt om de rekening voor te schieten of iemand die zich niet altijd even vriendelijk gedraagt tegen het personeel van een café.

Een gele vlag hoeft nog geen al te grote zorgen te baren. Stel dat je date geregeld afzegt door deadlines op het werk. Dan zou je kunnen denken dat dat een ‘gele vlag’ is: misschien is jouw date iemand die altijd werk belangrijker zal vinden dan jou? Anderzijds kan het ook simpelweg een uitzonderlijk drukke periode op het werk zijn en gaat het louter om slechte timing.

Communicatie

Zoals bij vele dateproblemen is het vooral belangrijk dat je jouw zorgen uitspreekt tegenover jouw date. Analyseer vooral hoe jouw date daarop reageert. Als je date echt luistert naar jouw zorg en er op een volwassen manier op reageert dan kan die gele vlag warempel een groene vlag worden. Maar als je merkt dat hij of zij defensief reageert en de boodschap niet begrijpt, dan transformeert die gele vlag heel duidelijk naar een rode en is die persoon allicht niet de ware voor jou.

Door telkens bewust te blijven van de gele vlaggen en er constructief mee om te gaan, zorg je ervoor dat die kleine problemen klein blijven en dat je een gezonde relatie tegemoet gaat.