Naar deze eilanden gaan Europeanen het liefst op vakantie

Sinds gisteren is het officieel zomer, en met de afnemende reisbeperkingen komt een fijne zomervakantie steeds dichterbij. Vooral een vakantie op een (Europees) eiland staat hoog op ons verlanglijstje. Wist je dat er alleen al in Europa honderden eilanden zijn waar het prima vertoeven is? Elk land heeft dan ook zijn eigen favoriet.

door
Metronieuws
Leestijd 2 min.

Musement, het digitale boekingsplatform voor activiteiten over de hele wereld, heeft een kaart van Europa gemaakt met daarop de favoriete eilandbestemmingen van 44 Europese landen. Voor die resultaten heeft het platform het Google-zoekverkeer voor 200 Europese eilanden (exclusief eilandstaten) in de aanwezige landen geanalyseerd. Sommige oorden springen er duidelijk uit, omdat ze in meerdere landen favoriet zijn. Maar er zijn ook plekken die nog onontdekt zijn en zeker de moeite waard zijn.

Populairste vakantie-eilanden van Europa

Veel inwoners van Europa kiezen voor een (ei)land buiten hun eigen land. Slechts inwoners van een paar landen, waaronder Nederland, Zweden en Denemarken, kiezen voor een eiland binnen de landsgrenzen. Vooral Santorini is populair. Het eilandje met een oppervlakte van 76 vierkante kilometer is de favoriet van maar liefst elf landen. Onder meer Frankrijk, Bulgarije, Hongarije en Noord-Ierland zijn fan van de Griekse bestemming.

Daarnaast gaan Europeanen graag naar Tenerife. Ook Spanje zelf verkiest het Canarische eiland boven alle andere eilanden. Ook mensen uit IJsland, Schotland, België, Letland en Moldavië gaan graag naar Tenerife.

Onontdekte pareltjes

Op de kaart staan eilanden die we allemaal kennen, zoals inderdaad de twee favorieten. Maar zoals je misschien al zag staan er ook wat eilanden op die je mogelijk nog niet kent. Ideaal dus voor als je na de lockdown nog even geen zin hebt in drukte. Bijvoorbeeld Senja, een Noors eiland. Daar tref je indrukwekkende fjorden, een blauwe zee en groene natuur.

Op Hiiumaa, een eiland bij Estland en tevens favoriet van de Esten, vind je historische vuurtorens en de langste ijsweg van Europa. De favoriet van de Denen, Bornholm, wordt ook wel zonneschijneiland genoemd. Genoeg redenen, lijkt ons, om snel een ticket te boeken.