Nieuwe taal leren? Met deze vijf tips heb je die vliegensvlug onder de knie

Of je nu graag met je buitenlandse familie wil leren communiceren, binnenkort op reis gaat of gewoon een vreemde taal voor de fun onder de knie wil krijgen, weet dat daar echt geen dure cursus voor nodig is. Dankzij deze tips spreek jij die nieuwe taal voordat je het weet.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

1. Houd je doel voor ogen

Bedenk waaróm je zo graag een nieuwe taal wil leren. Met een duidelijk doel voor ogen zal je eerder gemotiveerd blijven. Schrijf jouw motivatie om de taal te leren op. Als je het even moeilijk hebt, kan je daar namelijk op terugvallen.

Bedenk ook hoeveel tijd je hebt. Als je volgende week gewoon een pintje wil kunnen bestellen, is het slim om je te focussen op je woordenschat in plaats van alle grammaticaregels uit het hoofd te leren.

2. Make it FUN

Bereik je doel door het proces te zien als een hobby, in plaats van een opgave. Zorg ervoor dat je hersenen het leren van een nieuwe taal associëren met plezier. Als je je amuseert, zal je waarschijnlijk minder snel opgeven.

Woordjes erin stampen is bijvoorbeeld een pak minder leuk dan de songtekst van je favoriete muziek te vertalen of naar een spannende film te kijken. Netflix heeft vaak een groot aanbod aan ondertitels en als je de locatie aanpast bij de instellingen, komt er een groter aanbod films en series in de taal van dat land tevoorschijn. De website LyricsTraining helpt je om jouw lievelingsnummer sneller te begrijpen én de taal te leren. Twee vliegen in één klap dus! Het doel is om goed te luisteren, zodat je de ontbrekende woorden van de songtekst kan invullen.

3. Laat je horen!

Uiteraard is het spreken van de taal de beste manier om hem als een speer te leren. Als je in de praktijk brengt wat je hebt geleerd, zorg je er niet alleen voor dat je de taal sneller onthoudt, maar het is motiverend om tegen een echt persoon te praten in plaats van tegen een studieboek.

Je kunt natuurlijk bijles nemen, maar er zijn ook goedkopere manieren om de taal sneller machtig te worden. Er bestaan verschillende websites die je in contact kunnen brengen met een (online)taalmaatje. Sta je toch niet zo te springen om te spreken? Dan kan je ook een schrijfmaatje zoeken. Via de website Postcrossing kom je in contact met iemand uit het buitenland.

4. Taal is cultuur

We hebben het al over muziek en films gehad, maar een taal heeft nog meer cultuur in petto. Verdiep je bijvoorbeeld in de geschiedenis of religie van het land. Veel aspecten daarvan zijn terug te vinden in de taal. Ga lekker kokkerelen en bereid receptjes uit het land of ga op zoek naar de typische lokale snacks. Boeiend én lekker, want geef toe, van al dat studeren krijg je toch best honger?

5. Wees geduldig

Het is misschien voor de hand liggend, maar een van de belangrijkste zaken bij het leren van een taal is geduld. Zorg ervoor dat je doelen passen bij het tijdsbestek dat je ervoor hebt berekend. Je kan veel nieuwe dingen leren op een week tijd, maar houd altijd in je achterhoofd dat het hard werken blijft en een nieuwe taal leren simpelweg tijd kost. Met een portie geduld in combinatie met motivatie kom je een heel eind!