Onderzoek bevestigt: dit is het populairste Belgische gerecht

Vlamingen zijn ware Bourgondiërs. We kunnen met volle teugen genieten van heerlijke stoofpotjes, abdijkazen, trappisten en frieten. En daarnaast hebben we een goed gevuld oeuvre aan ware klassiekers in de keuken: stoofvlees, witloof in hesp of zelfs WAP (worst-appelmoes-patatjes). HelloFresh voerde onderzoek naar de eetgewoontes en -tradities van de Vlaming en daaruit blijkt dat er één klassieker onder de Belgische klassiekers is: stoofvlees met frietjes.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er zijn slechts weinig gezinnen waarbij een goede pot stoofvlees met een portie frieten niét passeeert langs de keukentafel. Dit gerecht deed bij nagenoeg iedereen (93%) een belletje rinkelen en in meer dan de helft van de Vlaamse huishoudens (54%) komt het minstens één keer per maand op tafel.

Naast stoofvlees met frietjes zijn vol-au-vent (88%) en witloof met hesp en kaassaus (85%) de twee andere populairste Vlaamse gerechten. Die gerechten worden in 4 op de 10 gezinnen maandelijks klaargemaakt. Ook traditionele kost zoals worst met puree en vleessaus (81%), gebraad (81%) en varkenshaasje (81%) zijn bij minstens 8 op de 10 Vlamingen welbekend. Waterzooi is ‘slechts’ voor 2 op 3 Vlamingen een gerecht dat ze kennen.

Nostalgische keuken

7 op 10 Vlamingen leerden de Vlaamse kost bereidingen van hun ouders. Bij 16 procent waren het de grootouders die de recepten met hun kleinkinderen deelden en zo blijven de tradities in ere gehouden.

Typisch Belgische gerechten verschijnen in 1 gezin op 4 vaker op tafel sinds de lockdown. We keerden dus een beetje terug naar de succesrecepten van vroeger.

Lekker is het belangrijkst

Hoewel er in 38% van de Vlaamse huishoudens vaste gerechten op vaste weekdagen worden geserveerd, zijn we toch niet bepaald het volk dat weekmenu’s uitstippelt. 3 op 4 Vlaamse gezinnen koken op basis van de ingrediënten die er in huis te vinden zijn of waar ze die dag zin in hebben. Slechts een minderheid van 1 op 3 plant af en toe een menu voor de week in, maar niet structureel. Het moet vooral lekker, maar toch ook gezond zijn.

Bij wat we dan uiteindelijk klaarmaken is dat het lekker is bij 35 procent het belangrijkst. Bij een kwart is een gezonde maaltijd prioriteit nummer één. 15% kiest voor gezelligheid als belangrijkste aspect en 1 op 10 wil vooral iets wat makkelijk klaar te maken is.

50% bestelt online

Rest enkel nog de vraag hoe we aan onze producten komen om thuis een potje te koken. Bijna 1 op 2 Vlamingen (48%) bestelt boodschappen minstens één keer per maand online. Nochtans rijdt een overgrote meerderheid (87%) daarnaast wekelijks naar de supermarkt en één op drie (36%) komt er zelfs meerdere keren per week. Naast de supermarkten, mogen ook lokale handelaars, boeren en producenten maandelijks één of meerdere bezoekjes van 75% van de Vlaamse consumenten verwachten.