ONDERZOEK. Dit is hoe lang de perfecte knuffel duurt

Het woord knuffelcontact is godzijdank nog niet gevallen, maar het is op dit moment niet meer de tijd om iedereen zomaar te knuffelen. Als je dan al iemand knuffelt, doe je het dus best meteen goed. Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Psychologica helpt ons daarbij een handje: pyschologen van de Universiteit van Londen ondekten tenslotte hoe lang een perfecte knuffel duurt en welke armposities goed werken.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het onderzoeksteam wou de ideale parameters blootleggen van een perfecte knuffel: de ideale duur en de armpositie.

Er werd aan 48 deelnemers gevraagd om elkaar te knuffelen in een duo van twee personen. Zij knuffelden elkaar voor een seconde, vijf seconden of tien seconden en in verschillende armposities: gekruist of nek-middel. De gekruiste positie gaat om een diagonale houding, waarbij een arm rond de schouder ligt en de andere ter hoogte van de heup. De nek-middel is de houding waarbij je beide armen ofwel in de nek legt ofwel beide armen net onder de schouders.

Deelnemers werden geblinddoekt zodat visuele factoren geen invloed konden spelen. Daarna werd gevraagd om de knuffels te beoordelen: «plezant», «opwindend» of «onder controle».

Duur belangrijk

De resultaten waren verrassend. Een ideale knuffel duurt tussen de vijf en tien seconden. En goed nieuws: de armpositie doet er niet toe. Vooral de duur van een knuffel is een doorslaggevende factor. Zo werd een knuffel van een seconde als ongemakkelijk ervaren. De onderzoekers zijn nu ook benieuwd of er iets bestaat als een te lange knuffel: wat als mensen langer knuffelen dan tien seconden? Zouden ze zich dan ook nog goed voelen? Daarvoor is nog meer onderzoek nodig volgens de wetenschappers.