RECEPT. Een hartige pannenkoek met spinazie ter ere van Maria-Lichtmis

Vandaag vieren we Maria-Lichtmis. Ooit een Christelijk feest, nu de hoogdag van de pannenkoek. Niemand heeft evenwel ooit gezegd dat die pannenkoek zoet moet zijn. Waarom niet eens een hartige pannekoek maken met smeuïge brie, frisse spinazie en een handvol tomaatjes? ‘Lekker van bij ons’ heeft een heerlijk recept klaar.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Benodigdheden

- 2 eieren

- 150 ml melk

- 100 g bloem

- 3 el boter

- zout

- 100 ml water

- bakboter

- bakboter

- 2 teentjes knoflook (geperst)

- peper

- zout

- chilipoeder

- 500 g spinazie

- 340 g artisjok uit bokaal

- 50 g Parmezaanse kaas

- 400 g Damse Brie

- 4 zongedroogde tomaten

- 3 el honing

Maak de pannenkoeken

- Meng de eieren met de melk en bloem. Voeg de gesmolten boter, water en weinig zout toe en klop het geheel tot een stevig beslag.

- Bak de pannenkoeken in een hete pan met bakboter. Draai ze na ongeveer 30 sec om en bak nog een 10-tal seconden. Verzamel ze op een groot bord. Je zou ongeveer 10 pannenkoeken kunnen maken.

Maak de vulling

- Verwijder de harde steeltjes van de spinazie en was de bladeren grondig. Laat even uitlekken.

- Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

- Pers de knoflook fijn. Snijd de artisjokharten in kleine stukjes.

- Neem een ruime pan en verwarm weinig bakboter op een middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden knoflook toe en laat lichtjes kleuren.

- Voeg de spinazie aan de knoflook toe. Stoof de spinazie en breng op smaak met peper, zout en chilipoeder. Voeg vervolgens de fijngesneden artisjokharten toe en bak tot de spinazie volledig geslonken is.

- Breng op smaak met de zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas.

- Leg de pannenkoeken opnieuw in de pan, snijd de brie in dunne plakjes en leg een 4 tal plakjes op één pannenkoekhelft.

- Verdeel wat van de spinazie met artisjok er overheen, vouw de pannenkoek dicht en bak de ene helft op een zacht vuur warm. Als de brie lichtjes smelt, flip je de pannenkoek op de andere helft en bak je nog een 3-tal minuten.

- Serveer op een bord en werk eventueel af met enkele druppels honing.