RECEPT. Zo maak je zelf Faux Gras voor kerst

Foie gras is traditioneel gezien een onderdeel van onze feesttafel, maar steeds meer mensen komen daarop terug. De delicatesse is allesbehalve diervriendelijk en met zoveel alternatieven in de aanbieding is het helemaal niet moeilijk om wat anders op tafel te zetten. En voor wie toch het foie gras-gevoel wil, maar niet de dieronvriendelijkheid, is er faux gras.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Zoals de naam al doet vermoeden, is faux gras een plantaardig alternatief op foie gras. Klink misschien wat raar, maar wacht tot je het geproefd hebt. Uiteraard kan je het vegan alternatief vinden in de supermarkt, maar je kan ook gewoon zelf aan de slag. Dit recept van de Franse chef Alex Gauthier, bekend van zijn restaurant Gauthier Soho, helpt je alvast op weg.

Ingrediënten

- 2 eetlepels olijfolie

- 1 sjallot

- Een snuifje zout

- 2 teentjes knoflook

- 18 champignons

- 2 theelepels rozemarijn

- 2 theelepels thijm

- 2 theelepels salie

- 2 eetlepels cognac

- 400 gram gekookte linzen

- 150 gram geroosterde walnoten

- 2 eetlepels sojasaus

- 2 eetlepels rode bietenpuree

- Eventueel wat plantaardige boter

Bereidingswijze

1. Verwarm de olijfolie in een pan.

2. Snijd de sjallot in grove stukken en voeg toe aan de pan. Voeg een snuifje zout toe en bak tot de sjallot doorschijnend wordt.

3. Snijd de look en voeg toe aan de pan. Laat eventjes bakken alvorens de champignons toe te voegen. Roer totdat alles goed gebakken is. Voeg dan de rozemarijn, thijm, salie en cognac toe.

4. Doe de inhoud van de pan in de keukenmachine met de linzen, walnoten en sojasaus. Mix totdat alles goed gemengd is en doe dan de rode bietenpuree erbij. Mix opnieuw tot je een gladde substantie bekomt - voeg indien nodig nog wat extra cognac toe.

5. Doe het goedje in een kommetje en bestrijk eventueel met een laagje plantaardige boter. Laat je faux gras enkele uren afkoelen in de frigo alvorens te serveren met een lekker stukje brood.