Rolgordijnen automatiseren? Zo werkt het

Rolgordijnen zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit is niet verbazingwekkend omdat het een trendy, decoratieve én praktische vorm van raambekleding is. De prijs ligt ook nog vrij laag in vergelijking met andere soorten raamdecoratie. Wat houdt je tegen om een set rolgordijnen te bestellen? Misschien zit je niet zo te wachten op die koordjes waarmee je als een matroos op een schip de ‘zeilen’ moet hijsen. Bespaar spierkracht en gebruik je verstand; automatiseer de rolgordijnen. Hoe dit werkt lees je op deze pagina.

door
Marketing
Leestijd 3 min.

Hoe werken rolgordijnen?

Een rolgordijn is een doek dat om een koker gerold wordt. Sommige systemen zijn voorzien van een automatisch rolsysteem, soms moet je voor zowel openen als sluiten aan koordjes trekken. De bediening is eenvoudig en er kan weinig fout gaan zolang het een product van een gerenommeerd merk betreft. In kantoorpanden, zorgcentra en andere panden voor professioneel gebruik zie je vaak rolgordijnen die vanzelf omhoog en omlaag gaan. Op basis van tijdstip of de hoeveelheid zonlicht. Hoe is dat mogelijk zonder koordjes?

Hoe werken automatische rolgordijnen?

De meeste elementen blijven hetzelfde bij automatische rolgordijnen, met als voornaamste verschil dat het rolsysteem nu met een kleine motor in werking wordt gesteld. De buis wordt gedraaid door een kleine uitbreiding op het gordijn. Hoewel het nagenoeg onzichtbaar is moet het wel een motor zijn die sterk genoeg is om het doek netjes op en neer te laten. Vaak worden hiervoor Somfy buismotoren gebruikt. Wil je elektrische rolgordijnen kopen en ben je op zoek naar alle opties en prijzen? Ga dan naar de Somfy website en zoek direct naar een dealer bij jou in de buurt voor meer informatie of een vrijblijvende prijsopgaaf.

Welke voordelen bieden automatische gordijnen?

Als je vanwege lichamelijke klachten moeite hebt met raamdecoratie openen en sluiten dan is bediening met een knop ideaal. Als je gordijnen wilt openen en sluiten op basis van invallend zonlicht dan kun je de koppeling maken met een lichtsensor. Zo hoef je dus niet bewust een handeling uit te voeren. Via huisautomatisering kun je andere apparatuur koppelen zoals de verlichting of een slimme thermostaat. Zorg daarbij wel voor een systeem dat samenwerkt met apparaten van andere merken. De TaHoma is een ‘bridge’ die je met gemak een Somfy rolgordijn laat koppelen aan Hue verlichting of een Nest luidspreker. Op de Somfy website zie je wat er allemaal mogelijk is met slimme rolgordijnen en andere soorten raamdecoratie.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je handig bent met klussen dan is het zeker mogelijk om je rolgordijnen te automatiseren. Via de website van PoweredBlinds kun je een compleet set samenstellen die je aan de hand van een eenvoudige handleiding kunt installeren. Als je twee linkerhanden hebt, of niet zo thuis bent met draadloze verbindingen, dan kun je ook een specialist inschakelen die het voor je doet. Het Somfy systeem behoort tot de populairste oplossingen in huisautomatisering. Dankzij het nieuwe io-homecontrol protocol kun je ook apparaten van andere merken koppelen. Alle hardware en software is zelf te installeren, uitbesteden is ook mogelijk via erkende dealers.