SCHOL! Wijn proeven maakt je slimmer

Een glaasje wijn van tijd tot tijd, daar zeggen we geen nee tegen. Of het nu is om een opslag te vieren of om het weekend deftig in te zetten: wijn is zo’n beetje voor elke gelegenheid geschikt. En hoewel het uiteraard belangrijk is om alcohol met mate te nuttigen, heeft het drinken - en meer bepaald het proeven - van wijn ook voordelen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Wijn drinken en proeven zijn twee erg verschillende dingen. Tijdens het drinken let je natuurlijk wel op de smaak, maar ga je er niet actief mee aan de slag. Proeven is echter een heel ander verhaal. Je reukorgaan en smaakpapillen worden aan het werk gezet en dat is niet zonder gevolgen.

Geur en smaak

Volgens professor Gordon Shepherd van de universiteit van Yale train je tijdens een wijnproeverij namelijk je hersenen. Dat gebeurt een eerste keer wanneer je aan het drankje ruikt. Je brein gaat de geur vergelijken met alle andere geuren die je in je leven al hebt geroken en draait zo al snel overuren. Vervolgens is het proeven zelf aan de beurt - een taakje dat blijkbaar even uitdagend is voor je hersenen als een moeilijke rekensom. Je weet dus wat je tijdens je volgende tripje naar Italië te doen staat!