Studie beweert dat Bitcoinfanaten psychopathische narcisten zijn

Onderzoekers van de Queensland University of Technology onderzochten de meest voorkomende karaktertrekken bij 500 Bitcoinfanaten. Wat bleek? Veel Bitcoin-investeerders bleken kenmerken te vertonen van manipulatieve psychopaten die niet geven om andere mensen, een abnormaal groot ego hebben en genieten van de pijn van anderen. De resultaten werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Personality and Individual Differences.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Bitcoin-fanaten zouden meer specifiek eigenschappen vertonen van de ‘donkere tetrade’, een groep van vier ongewenste eigenschappen bestaande uit narcisme, psychopathie, sadisme en Machiavellisme. Die laatste eigenschap is aanwezig bij een persoon die bereid is om anderen te manipuleren om zijn eigen doelen te bereiken.

In het tijdschrift ‘The Conversation’ schreef hoofdauteur prof. Di Wang dat «donkere tetrade-kenmerken ‘donker’ zijn vanwege hun ‘kwaadaardige’ eigenschappen: extreem egoïsme en misbruik maken van de ander zonder daarbij empathisch te zijn.»

Risico

De onderzoekers lieten 566 mensen een persoonlijkheidsenquête nemen waarin ze ook vragen moesten beantwoorden over hun attitudes tegenover cryptomunten. Van alle deelnemers had een op vier geïnvesteerd in cryptomunten en twee derde van hen toonde interesse in crypto.

Er is een verband tussen de vier kenmerken van de ‘donkere tetrade’ en de interesse om te beleggen volgens de studie. Veel heeft volgens hen te maken met het feit dat die mensen vaker bereid zijn om risico’s te nemen. Digitale munten zijn tenslotte erom bekend dat ze erg volatiel zijn, met waardes die van de ene op de andere dag de hoogte inschieten, maar dan weer crashen. Dat maakt de munt voor die groep erg aanlokkelijk zegt de studie.

Wantrouwen in overheid

Zo is Bitcoin voor Machiavellisten erg interessant omdat de munteenheid niet beheerst wordt door banken of overheden. Volgens prof. Wang hebben dat soort mensen vaak een hoger wantrouwen tegenover politici: «Vele cryptofanaten geloven dat de regering corrupt is en crypto vermijdt die zogenaamde corruptie van de overheid.»

Narcisten vinden de munt dan weer interessant omdat ze geloven in de vooruitgang van hun eigen leven en er vertrouwen in hebben dat hun toekomst rooskleurig is. Psychopaten en sadisten zijn dan weer op zoek naar de kick van het cryptobeleggen.

Prof. Wang benadrukt wel dat ze enkel een correlatie gevonden hebben tussen die eigenschappen en Bitcoinbeleggingen. Met andere woorden: je bent niet automatisch een psychopathische narcist met sadistische trekken als je belegt in Bitcoin.