STUDIE. Is hangry een echt gevoel of beelden we het ons maar in?

Hangry, het is fenomeen waar we allemaal weleens mee te maken krijgen. Je hebt al een tijdje niets meer gegeten, je voelt je prikkelbaar en alles lijkt moeizaam te gaan. De term is, erg toepasselijk, afgeleid van de Engelse woorden ‘hungry’ en ‘angry’ - oftewel hongerig en boos. Maar is dat gevoel nu echt?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Die vraag is heel terecht en ook enkele onderzoekers van de Karl Landsteiner University of Health Sciences in Oostenrijk vroegen zich af of we ons nu al dan niet wat inbeelden. Om daarachter te komen volgden ze drie weken lang 64 proefpersonen. Die moesten vijf keer per dag hun gevoelens beoordelen. Waren ze boos? Geïrriteerd? Opgewonden? Hadden ze honger? Op basis van die data gingen de onderzoekers vervolgens aan de slag.

Realiteit of niet?

En ja hoor, de inhoud van je maag blijkt wel degelijk een impact te hebben op je humeur. Over het algemeen voelen we ons beduidend slechter wanneer we al een tijdje niets meer gegeten hebben. «Velen beseffen dat honger onze emoties kan beïnvloeden, maar toch werd er nog verrassend weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het fenomeen ‘hangry’», aldus sociaal psycholoog en één van de deelnemende onderzoekers Viren Swami. «Wij zijn de eersten die ‘hangry’-zijn buiten het laboratorium onderzochten. Door mensen in hun dagelijks leven te onderzoeken, ontdekten we dat honger gerelateerd was aan woede, irritatie en genot.» Proefpersonen associeerden honger in 48 procent van de gevallen met woede, in 56 procent met irritatie en in 44 procent met genot.

Aangezien de studie zich baseert op de persoonlijke rapportering van de deelnemers, is verder onderzoek noodzakelijk om definitieve conclusies te kunnen trekken. Maar toch: het lijkt erop dat hangry wel degelijk een reëel gevoel is!