Studie vindt eerste bewijs dat paddo’s een degelijk alternatief zijn voor antidepressiva

Enkele weken nadat Selah Sue een lans brak voor psychedelica, vinden wetenschappers nu ook voor het eerst bewijs dat erop wijst dat psilocybine, de werkende stof in onder meer paddo’s, zou helpen tegen depressie. Het zou de hersenen helpen om de sleur te doorbreken en zich minder vast te pinnen op negatieve denkpatronen. Dat schrijven onderzoekers van de University of California in hun studie in het vaktijdschrift ‘Nature Medicine’.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Wie depressief is komt geregeld vast te zitten in een negatieve spiraal die moeilijk te doorbreken is. Nu wordt de ziekte doorgaans behandeld met therapie en klassieke antidepressiva die werken op de neurotransmitter serotonine dat je stemming beïnvloedt. Tegenwoordig wordt ook een andere behandeling steeds populairder: een behandeling met psilocybine, de werkende stof in paddo’s. In sommige landen zoals Canada is de behandeling al goedgekeurd, maar een wetenschappelijke consensus over de effectiviteit van de stof is er nog niet.

Denkpatronen doorbreken

Een nieuwe studie van de University of California in San Francisco brengt daar wat verandering in. «Voor het eerst ontdekten we dat psilocybine anders werkt dan conventionele antidepressiva. Het maakt de hersenen meer flexibel en vloeiend, en minder vastgeroest in de negatieve denkpatronen die geassocieerd worden met depressie. Dit ondersteunt onze eerste voorspellingen en bevestigt dat psilocybine een echt alternatief zou kunnen zijn voor de behandeling van depressie», zegt David Nutt, hoofd van het Imperial Centre for Psychedelic Research (ICPR) van de Californische universiteit in een persbericht.

Andere werking

De onderzoekers analyseerden hersenscans van 60 mensen die een behandeling kregen tegen depressie in het ICPR. Op die manier kregen ze inzicht in hoe psilocybine werkt in de hersenen. Mensen die dat soort behandeling kregen, toonden meer ‘hersenconnectiviteit’, niet enkel tijdens de behandeling maar ook drie weken erna. Die patiënten beweerden ook dat hun depressie minder zwaar werd in die periode. Wie behandeld werd het conventionele antidepressivum escitalopram had niet dezelfde soort hersenconnectiviteit. Dat leidde bij de onderzoekers tot de conclusie dat psilocybine anders werkt op de hersenen dan gewone antidepressiva.

Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, raadt het centrum wel aan om niet op jezelf te beginnen met psilocybine en benadrukt het het belang van een professionele medische omgeving.