Thuiswerk heeft positieve invloed op slaappatroon van je baby

Sinds de pandemie zo’n anderhalf jaar geleden begon, zijn er heel wat dingen veranderd in ons leven. Gedurende een hele tijd zagen we veel minder mensen, we spendeerden meer tijd en geld aan de inrichting van ons huis en thuiswerk werd de norm. Hoewel daar nu stilaan maar zeker een einde aan komt, zal je baby daar niet blij mee zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Uit de resultaten van een studie door de Australische universiteit van Flinders die werden gepubliceerd in het vakblad Sleep Medicine blijkt namelijk dat thuiswerk gunstig is voor het slaappatroon van je baby. Om tot die conclusie te komen, volgden de onderzoekers van eind 2019 tot eind 2020 1.518 baby’s tussen de 1 en 18 maanden.

40 minuten meer slaap

De ouders van de deelnemende kinderen moesten niet alleen een online vragenformulier invullen, maar de baby’s werden ook opgevolgd door middel van video. Zo ontdekten de wetenschappers dat de kinderen gemiddeld 40 minuten langer sliepen wanneer hun ouders thuiswerkten en dat ook de ouders zelf beter uitgerust waren. Helaas bleek ook dat kinderen 18 minuten langer per dag naar een scherm keken en dat de ouders meer symptomen van depressie vertoonden.

«De uitbreiding van een aantal condities, zoals ouders toestaan om thuis te werken, moet overwogen worden om het welzijn van ouders en baby’s te verbeteren in de periode na de pandemie», aldus Michal Kahn, één van de wetenschappers die deelnam aan de studie in Sleep Medicine. De onderzoekers hameren echter ook op het belang van psychologische bijstand voor kersverse ouders, zeker tijdens toekomstige pandemieën.