TIPS & TRENDS. Van dak tot bord

Als je door de straten van Brussel loopt, zie je vooral grijs beton en vervuilende auto’s. Weinig groen dus. Maar wanneer je naar boven kijkt, kan het zijn dat je de groene oase van de L[ag]UM-markttuin spot, de moestuin van restaurant Refresh.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In de Kroonlaan in Elsene word je verrast door de onweerstaanbare geur van de Refresh-keuken. Zegt de naam je iets? Kan best, want Refresh heeft al talloze Brusselaars lunch geserveerd in de Scepterstraat. Het restaurant heeft een nieuwe thuis gevonden in het GC Elzenhof, een cultureel centrum en levendige ontmoetingsplaats voor de inwoners van de wijk. Refresh roert nu in de potten op nauwelijks 200 meter van zijn eerste vestiging, met nieuwe gerechten, een terras voor 30 personen en een tuin aan de achterzijde.

Refresh werkt bijna uitsluitend met ingrediënten van een dakmoestuin. De L[ag]UM-markttuin bevindt zich om de hoek, heel toepasselijk op het dak van een Colruyt-filiaal. De gerechten die je geserveerd krijgt, zitten dus boordevol verse groenten, die bovendien maar een korte afstand moeten afleggen vooraleer ze op je bord belanden.

Gehaktballen in alle kleuren en vormen

De signature dish van Refresh is de gehaktbal, vegetarisch, vegan of met vlees. Hij krijgt het gezelschap van soep, verse groenten en originele sauzen. Zeker ook de moeite zijn de verfrissende huisdranken, gemaakt met bloemen en kruiden uit de stedelijke moestuin. Het restaurant respecteert in de eerste plaats het ritme van de natuur. Wanneer er bijvoorbeeld veel wortels in de oogst zitten, krijgen zij een prominente plaats op het menu.

Sociaal project

Refresh is niet alleen een duurzaam restaurant, maar biedt in samenwerking met Bruxelles Formation ook een eenjarige opleiding aan werkzoekenden met een kwetsbare achtergrond. De kandidaten werken afwisselend in de moestuin, keuken en zaal, opdat ze de kneepjes van het horecavak leren!

Kroonlaan 12, 1050 Elsene (GC Elzenhof)

van woensdag tot vrijdag van 12 tot 14.30 uur.

Prijsklasse: 8,50 – 17 euro