UITTIPS. Beleef een avontuurlijk weekend met Keizer Karel, circus en Tunesische instrumenten

Uit in Vlaanderen geeft je vijf tips om het zonnige weekend door te komen.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Geschiedenis

Archeologiedagen

8/10- 10/10

Tijdens de Archeologiedagen ontdek je overal in Vlaanderen stukjes van ons verleden. Vooral de kleinste archeologen mogen zich helemaal uitleven: ga op zoek naar schatten met een metaaldetector, graaf zelf skeletten op om ze weer bij elkaar te puzzelen of breng een bezoekje aan een familie jager-verzamelaars van zo’n 7000 jaar geleden. Of trek naar Gent, waar een heel middeleeuws kampement is neergestreken. In en rond de Sint-Baafsabdij kan je luisteren naar de verhalen van een troubadour, Keizer Karel ontmoeten in zijn dwangburcht en een echt steekspel aanschouwen.

archeologiedagen.be

Muziek

Nuit Sonores

nog tem 10/10

Nuits Sonores neemt je dit weekend mee op onbekend terrein, met een programma vol vernieuwende en experimentele muziek. Op enkele bijzondere locaties (zoals Bozar en C12) worden techno en house vlot gemixt met Tunesische instrumenten, maken drums uit alle hoeken van de wereld underground muziek en vloeien muziek, dans en cinema in elkaar over in een bijzonder kunstproject. Meer weten over al die bijzondere klanken? In de marge van het festival brengt het European Lab artiesten, filosofen en activisten samen om na te denken over de uitdagingen van vandaag, en waarom kunst daar een antwoord op is.

nuits-sonores.be

Dans

Dansvloer

10/10

In Leuven wordt graag gedanst: dat bewijzen de meer dan 30 bruisende dansscholen en -organisaties die de stad telt. Tijdens het gloednieuwe festival Dansvloer mogen ze allemaal het beste van zichzelf komen geven op het podium van STUK. Een hele dag lang kan je genieten van gratis voorstellingen, zelf meedoen met een workshop of rondsnuffelen in een pop-uptweedehandsmarkt vol sport- en danskleren. Alle leeftijden en genres komen aan bod en iedereen is welkom. Een expo die alle verenigingen nog wat extra in de kijker zet, maakt je dag compleet.

dansvloerleuven.be

Natuur

Nacht van de duisternis

9/10

Verschillende locaties in Vlaanderen - Door de lichtvervuiling is er aan de nachtelijke hemel vaak niet veel te zien in ons land. Tijdens de Nacht van de Duisternis is dat anders: heel wat steden en gemeenten in België én de rest van Europa laten de lichten dan uit, zodat de sterren volop kunnen fonkelen. Bovendien zijn er ook heel wat activiteiten om van de gelegenheid te profiteren: ga door een telescoop turen in je lokale sterrenwacht, trek met een gids (en eventueel een zaklamp) de donkere natuur in of geniet van een concert in de duisternis.

nachtvandeduisternis.be

Circus

Upupup

nog t.e.m. 23/10

Brussel - Circusgezelschap UP verhuisde onlangs naar Molenbeek. In het hart van de wijk geven ze lessen en workshops aan iedereen tussen 6 en 76 jaar, en natuurlijk tonen ze ook zelf hun beste kunstjes. UP viert deze maand de nieuwe locatie met Circus I Love You, een indrukwekkend spektakel in een grote circustent op het terrein. De magie van de voorstelling zit al in de titel: Circus I Love You is een grote liefdesverklaring aan het circus. Gezongen, gedanst en gedroomd door acht artiesten met zes verschillende nationaliteiten en eindeloos veel talenten - van koorddansen over trapeze tot rolschaatsen.

Upupup.be