Vandaag vieren we Valentijn voor minnaars: waarom bedriegen we?

Verschillende vrouwen en mannen zullen zich aan het klaarmaken zijn voor een gezellige dag morgen, maar het zou wel eens kunnen dat hun partners Valentijn een dag eerder aan het vieren zijn, met iemand anders. Op een gewone kalender is het niet te vinden, maar 13 februari wordt gezien als de dag voor minnaars en minnaressen. Hoe en waar ontstond deze dag en waarom gaan mensen vreemd?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Valentijn is een samensmelting van verschillende tradities. Het begon bij een Romeinse Priester, Valentijn genoemd, die weigerde zijn geloof op te geven. Hij werd gemarteld omdat hij verboden huwelijken toch liet plaatsvinden. In de 18de eeuw komt het vruchtbaarheidsfeest in de kijker, ter ere van de Romeinse god Lupercus. Nu bestaat het feest eerder uit kaartjes en cadeaus sturen. De wolk van liefde moet tegenwoordig noodgedwongen plaatsmaken voor oververhitte bankkaarten.

Mistress who?

Morgen vieren we Valentijn maar vandaag is nog een ode aan de minnaars en minnaressen. De dag voor Valentijn wordt “Mistress Day” gedoopt en kent ook zijn weg naar België. De dag staat al enkele jaren bekend als officieuze dag waarop mannen hun minnaressen mee uit eten nemen. Het concept kent haar oorsprong in de VS, waar er op 13 februari geen vrij tafeltje meer te vinden was, bars volgeboekt waren en reservaties voor kortverblijf op hotel onwaarschijnlijk stegen. Daarbovenop bleek dat overspelende mannen 300 euro uitgeven aan hun minnaressen, maar 100 euro aan hun vrouw. Ook krijgen minnaressen vaker juwelen en lingerie terwijl de vrouw het moet doen met chocolade en knuffelberen.

Waarom bedriegen we?

Geen tweede relatie zonder overspel en daarbij horend bedrog. De cijfers zijn heel uiteenlopend, 15 tot 80% van de Belgen krijgt er ooit mee te maken. Maar waarom bedriegen we? In een aflevering van De Wereld van Sofie (Radio 1) stelt relatie-expert Rika Ponnet de grote vraag of monogamie nog wel mogelijk is. Ze vat het samen als ofwel een teveel aan de relatie of net een tekort. Een tweede relatie zou een vorm van een ontsnappingsroute kunnen zijn wanneer mensen zich in hun eerste relatie versmacht voelen. «De mens heeft die noden wel altijd gevoeld en het is ook logisch dat men daar een invulling voor zocht», vertelt Ponnet.

Enerzijds stijgt onze levensverwachting en is een heel leven met één iemand minder realistisch, anderzijds is het huwelijk niet enkel economisch meer. Het huwelijk heeft een plek gekregen binnen onze maatschappij en in onze denkwereld. Emotionele en psychische aantrekkingskracht heeft heel wat evoluties meegemaakt. Het concept huwelijk neemt meer vormen aan dan ooit.

Het totaalplaatje bestaat niet zonder gebroken harten. Niet alleen de echtgenoot, maar ook de minnaar of minnares wordt gekwetst. Het is dan ook een ondankbare positie. «Je krijgt 13 februari, maar niet 14 februari. Je krijgt de dag voor Kerstmis maar niet Kerstmis zelf», zo slaat relatiedeskundige Ponnet de nagel op de kop.