Vijf redenen om deze winter te kamperen in het bos

Onder een heldere sterrenhemel rond een knisperend kampvuur wegkruipen onder een warm deken met een glühwein of warme thee en wakker worden met een laagje rijp op je tent en een winterzonnetje. Dat is winterkamperen: de trend van deze winter. Dit zijn vijf redenen om je te wagen aan een ijzig avontuur in de wilde natuur.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie online
Leestijd 2 min.

1. In de winter voel je meer verbondenheid met de natuur

In de winter heerst er een bijzondere sfeer in de natuur. Er zijn maar weinig mensen die de kou trotseren. Je kunt echt genieten van de stilte. Doordat er zo weinig mensen zijn, laat wild zich sneller zien.

2. Juist in de winter is het belangrijk om buiten te zijn

Doordat de dagen kort zijn in de winter is de kans dat je lichaam voldoende licht krijgt kleiner. Mensen die overdag meer zonlicht zien, slapen 's nachts dieper en voelen zich 's ochtends frisser en vrolijker. Zonlicht heeft effect op de kwaliteit en diepte van de slaap. Licht, met name in de ochtend, versnelt de biologische klok en laat hem daarmee in de pas lopen met het ritme van dag en nacht. Daardoor word je 's avonds 'op tijd' moe en kun je in slaap vallen. En goed nieuws: tijdens een kampeervakantie kan je niet anders dan veel buitenkomen.

3. Winterkamperen is avontuurlijk

Dankzij de natuurelementen heb je ineens heel andere uitdagingen aan te gaan en prikkel je je zintuigen. Om jezelf warm te houden stook je een vuurtje op waarvoor hout nodig is. Na instructie is boomstammen splijten een eitje. En hoe beter je hout hoe makkelijker je je vuurtje opstookt. Of ga voor een koudetraining waarbij je na een korte training je adem onder controle leert te krijgen om je vervolgens in een ijskoud meer te dompelen. Goed voor het immuniteitssysteem!

4. Word wakker bij zonsopgang

Kamperen in de winter is niet te vergelijken met de zomer. Knus en warm in je comfortabele bed luister je ‘s ochtends naar de stilte. Doordat de zon later opkomt, word je meestal gewekt door de zon en kan je de zonsopgang meemaken. Of je ziet de dauw van het veld trekken terwijl een hert je verbaasd aankijkt.

5. Kamperen is duurzaam

Kamperen is de meest milieuvriendelijke manier van overnachten doordat je water- en energieverbruik beperkt. In z'n algemeenheid geldt: hoe luxueuzer de accommodatie, hoe groter de klimaatgevolgen. Je hoeft overigens niet ver te reizen: zo kan je in het Nederlandse Winterwoods in Drente al genieten van alle voordelen van winterkamperen.