Vrouw krijgt kin vol etter door kus met bebaarde man: Dit is hoe je vieze baarduitslag voorkomt

Kussen met een bebaarde man voelt geregeld aan alsof iemand een lap schuurpapier over je gezicht wrijft. Naast het feit dat die sensatie van de prikbaard niet bijzonder aangenaam is, is ze ook lang niet zo onschuldig. Een jonge vrouw op TikTok deelde de beelden van het slagveld dat een kus met een bebaarde man op haar kin aanrichtte. Een samentroeping van etter, korstjes en rode uitslag had zich op haar gezicht gevormd, ook wel bekend als de ‘brandbaard’. Dit is hoe je die baarduitslag voorkomt.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Een dermatoloog op TikTok bevestigde onlangs het vermoeden: ja, een kus met een man kan een etterig landschap vormen op je gezicht. Dermatoloog dokter Shah, legt uit: «Als de baard niet proper is, kan de baard een warm nest vormen voor bacteriën. Doordat de baard kleine sneetjes kan maken in de huid van zijn kuspartner, kunnen die bacteriën de huid binnendringen.»

In het geval van de jonge vrouw creëerde de kus met een baardman de infectie ‘impetigo’, ofwel: de kinderziekte krentenbaard. Gelukkig loopt niet iedereen zo’n hevige infectie op, maar ook mildere infecties of brandbaarden zijn bijzonder onaangenaam en het best te vermijden.

Opgelet: gevoelige zielen zullen deze video, die beelden toont van de zogenaamde krentenbaard, misschien willen overslaan.

Interessanter dan heel erg expliciete beelden van een etterkin, zijn misschien de preventiemethoden voor de brandbaard.

1. Spreek de bebaarde persoon aan

Toegegeven, het is geen simpele opdracht om iemand aan te spreken op de trots van zijn aangezicht: de baard. Toch kan het geen kwaad om het gesprek over baardhygiëne aan te gaan met je muilpartner, als je vreest dat er zich huidirritaties kunnen voordoen na de lebber.

Of iemand nu stoppeltjes heeft of een lange vikingbaard met vlechtjes in: als je een baard hebt, heb je ook het best een huidverzorgingsroutine die ook zorg draagt voor de gezichtsbeharing. Er zijn twee dingen die moeten gebeuren: de baardeigenaar moet de baard proper houden en hydrateren. Proper hou je een baard met een baardzeep die ook een verzachtend effect heeft om de ruwheid in te tomen. Hydrateren kan met kokosnootolie.

2. Bescherm je gezicht

Niemand verplicht je om je wangen tegen elkaar te schuren tijdens het kussen. Met een beetje voorzichtigheid kan je je gezicht tijdens de kus beschermen door vooral te focussen op de lippen van je partner, zonder dat daarbij dicht huidcontact moet optreden. Al is het niet altijd de gemakkelijk om in het heetst van de strijd je gedachten er helemaal bij te houden.

Daarnaast kan je ook zelf extra aandacht aan je gezichtshygiëne besteden. Iedereen heeft er tenslotte baat bij om een degelijke hydraterende dagcrème te smeren, die je beschermt tegen onzuiverheden waaronder baardbacteriën.

3. Bye-bye baard

Ben je echt voor de dood voor een slijmerige etterkin? Word je ’s nachts badend in het zweet wakker bij het idee dat jouw proper gezichtje bedekt wordt door bloedrode uitslag? Slaagt je kuspartner er maar niet in om zijn baard deftig te kuisen? Wel, dan is er maar één manier waarop je geen risico loopt: afscheid nemen van de baard. Een drastische oplossing, die nieuwe delen van het gezicht van je partner zal blootleggen, maar wel het middel bij uitstek tegen een vieze branderige baard.