Waarom meer mensen overspel plegen rond de kerstperiode

Een klinisch psycholoog heeft in een podcast van de Australische nieuwswebsite news.com.au onthuld waarom het aantal vreemdgangers elk jaar piekt rond de kerstperiode - en wat je moet doen om overspel te voorkomen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In de Australische podcast ‘I've Got News For You’ beweert klinisch psycholoog Shahn Baker Sorekli dat het aantal mensen dat ontrouw is, piekt tijdens de kerstperiode. «Er is zeker enig bewijs dat suggereert dat mensen die vreemdgaan meer kans hebben om dat te doen in de kerstperiode», vertelt de in Sydney gevestigde relatie-expert aan gastheer Andrew Bucklow. «En ik kan vanuit mijn eigen ervaring als klinisch psycholoog gedurende 18 jaar zeggen dat het inderdaad vaker voorkomt rond deze periode.»

De redenen voor ontrouw? Die zijn volgens de psycholoog «altijd zeer genuanceerd» en «afhankelijk van het individu». Maar eindejaarsevenementen op het werk, zoals kerstfeestjes, zijn volgens Shahn de grootste boosdoeners. «Nu zeg ik niet dat, als je geen intenties hebt om je partner ooit te bedriegen, het kerstfeest op het werk een hoger risico biedt om vreemd te gaan», nuanceert hij. «Wat ik wél wil zeggen is dat relaties vaak op het werk ontstaan. Mensen brengen veel tijd door en beleven dan ook veel met hun collega’s. Er zijn soms spanningen, maar er wordt ook vaak geflirt op de werkvloer. En het kerstfeest, met alcohol en de ontspannen sfeer van de feestdagen, is de trigger die in dat soort situaties kan afgaan.»

Communicatie is key

«Als mensen vreemdgaan, doen ze dat vaak niet omdat ze zich niet meer aangetrokken voelen tot hun partner. Wel omdat ze zich niet goed in hun vel voelen.» En daar ligt volgens Shahn nog een reden waarom mensen rond deze tijd ontrouw zijn. «Soms voelen mensen zich niet voldaan in hun leven, en de sleur haalt hen in. De eentonigheid van naar de schoonfamilie gaan, Kerstmis vieren en al dat soort dingen. Mensen kunnen zich onbevredigd voelen, waardoor ze op zoek gaan naar iets spannends of opwindends om het vuur weer aan te wakkeren.»

Hoe voorkom je dat je verleid wordt tot overspel? Als je vreest te zullen zwichten voor die verleiding, moet je dat volgens Shahn met je partner bespreken: «Veel mensen zijn bang om dit te doen. Maar welke spanningen dat gesprek ook veroorzaakt, het zal zeker minder heibel veroorzaken dan dat je een affaire hebt en je partner erachter komt», aldus Shahn.

Tot slot nog dit advies: als je je partner toch bedriegt en die wordt achterdochtig, kun je best alles opbiechten, «want je partner heeft het recht om alle problemen die ontrouw met zich meebrengt te verwerken, en te kiezen of hij/zij al dan niet in de relatie wil blijven», zegt Shahn. En hoewel er nooit een goed moment is om te bekennen, doe je dat misschien best niet op kerstdag...