Waarom smaakt eten met je handen zoveel beter?

Waarom smaakt dat kippenboutje, die kipnugget of pizza zoveel beter als we ze mogen oppeuzelen met onze handen in plaats van met mes en vork? Niet alleen omdat het simpelweg leuker is, maar er blijkt ook een wetenschappelijke reden voor te zijn. Tast toe!

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Wat ooit een taboe vanjewelste was, raakt steeds meer ingeburgerd bij ons: fingerfood. Wie kijkt nog op van iemand die zijn hamburger met beide handen vastgrijpt om er zijn tanden in te zetten, en zelfs wie pizza eet met mes en vork wordt scheef bekeken. En toch. Toch zijn er nog veel stigma’s rond met je handen eten.

Een tripje rond de wereld leert ons dat het op heel veel plaatsten echter volstrekt normaal is om met je handen te eten. Denk maar aan culturen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië, waar bestek eerder zeldzaam is aan tafel. Maar maakt dat het eten ook lekkerder?

Extra zintuig

Ja, zo blijkt, en dat heeft enkele wetenschappelijk onderbouwde redenen. Onderzoek toont aan dat je meer zou smaken als je met je handen eet. Door het eten te ‘voelen’ stimuleer je een extra zintuig, de tastzin, waardoor de smaak beter tot zijn recht komt. Een extra pluspunt: doordat er eten aan je vingers blijft plakken, zou je het ook veel beter kunnen ruiken.

Maar daar blijft het niet bij. Uit datzelfde onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Retailing, blijkt dat wie met zijn handen eet, ook meer zelfcontrole heeft. Mensen die met mes en vork te werk gaan, eten dus meer en sneller, en genieten zo minder van hun eten. Het lijkt erop dat wanneer je iets goed proeft en ervan geniet, je eerder zult stoppen met eten.

Ten slotte heeft eten met je handen ook enkele sociale voordelen, zo haalt Shahnaz Ahsan aan in een van haar recentste columns in The Guardian. Handen gebruiken om te eten betekent dat er geen materiële limiet is aan het aantal mensen dat aan een maaltijd kan deelnemen. Je hoeft immers niet te zoeken naar een extra vork.

Etiquette

Ben je nu helemaal overtuigd om je bestek een keertje in de schuif te laten liggen? Let dan wel goed op dat je ook als je met je handen eet de juiste etiquette toepast. Want neen, met je handen eten is een kunst, en allesbehalve de vieze onhygiënische troep die we meteen voor de geest halen. Net als bij een maaltijd met bestek, zijn ook hier enkele belangrijke regeltjes.

Zo moet je zeker voor en na het eten je handen goed wassen, al hoeft dat niet per se met zeep (anders krijg je een zeepsmaak bij je eten). Ook welk hand je gebruikt is van belang. Net zoals je een vork met links en een mes met rechts vasthoudt, gebruik je enkel je rechterhand als je met je handen eet. Meer zelfs, over de hele wereld, behalve in Europa en Noord-Amerika, is het een groot taboe om eten aan te raken met je linkerhand. Eens je deze regeltjes, en de juiste eettechnieken, wat onder de knie krijgt, wacht er jou een hele hoop eetplezier. Smakelijk!