Wat is BeReal en waarom zijn jongeren zo gek van deze app?

Er is een nieuw sociaal platform op de markt: BeReal. De makers van de applicatie willen, zoals de naam al verklapt, meer echtheid online. De voorbije maanden is de app niet meer weg te denken uit het dagelijkse gsm-gebruik van jongeren. Elke dag delen ze op een willekeurig moment een authentieke foto met hun vrienden in de app.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op sociale media delen we vaak enkel de mooiste momenten van ons leven, bij BeReal is dit juist niet het geval. Elke dag krijg je op een willekeurig tijdstip een tijdslimiet van twee minuten om een foto te maken van wat je op dat moment aan het doen bent De tijdslimiet in combinatie met de sporadische timing van de notificatie dwingt gebruikers om ‘real’ te zijn. Er is geen tijd om de perfecte pose of achtergrond te vinden, waardoor de inhoud van de app charmant alledaags is.

Hoe werkt het?

De app kent geen filters, likes of volgers. Je ziet enkel de plaatjes van je vrienden en dit kan pas nadat je zelf de dagelijkse foto hebt gepost. Reageren op de kliekjes kan wel, dit gebeurt door de ‘RealMoji’, een foto van je gezichtsuitdrukking. Ben je te laat of deed je meerdere pogingen om een foto te nemen? Ook dit krijgen je vrienden te zien.

De foto’s maak je met de camera aan de voor- en achterkant van je telefoon. Terwijl je de foto’s neemt, zie je als gebruiker je eigen gezicht niet. Geen mogelijkheid dus om je haar goed te leggen of je dubbele kin te verbergen. Ook deze feature zorgt dus voor de nodige echtheid die de makers willen creëren

Niets voor influencers

«Als je een influencer wil worden, blijf dan gerust op TikTok en Instagram», zo leest de beschrijving van BeReal in de appstore. Er is geen opgelegde druk om het mooiste plaatje te posten en enkel je vrienden kunnen je foto’s bekijken (tenzij je dit expliciet anders instelt). Toch kan er een bepaalde stress bij onverwachte notificaties opduiken. «Sinds ik BeReal heb geïnstalleerd, passeert er toch meermaals op een dag door mijn hoofd ‘hopelijk niet nu’», vertelt iemand op Twitter.

Toch blijft de meerderheid van de gebruikers positief over de app. «Iedereen zou BeReal moeten downloaden, ik heb zoveel plezier met mijn vrienden», zegt iemand over de app. «BeReal wordt mijn favoriete sociale media-app» en «Ik blijf dagelijks nog steeds uitkijken naar die melding van BeReal», klinkt het bij anderen.