What about Valentijn: Hoeveel kost de liefde?

Valentijnsdag komt eraan, en je begint je misschien druk te maken om het perfecte cadeau. Of het nu gaat om iets materieels of een avondje genieten met je geliefde, de vraag blijft: hoeveel moet je uitgeven aan Valentijnsdag?

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Het feest van de liefde heeft een prijs! Terwijl sommige mensen weinig belang hechten aan Valentijnsdag en het als een commerciële feestdag beschouwen, gebruiken anderen de gelegenheid om hun partner te laten zien hoe belangrijk die voor hen is. Er zijn geen regels, maar gelukkig wel statistieken om een idee te geven hoeveel je ongeveer kan uitgeven op Valentijnsdag.

Wat zeggen de statistieken?

In 2021 voerde Mastercard een studie uit om de consumptiegewoonten van de Belgen in de periode rond de feestdag te ontcijferen. We merken op dat de Belgen niet in een financiële crisis verkeren als het gaat om geld uitgeven op Valentijnsdag, want ons budget is de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd. We hebben in 2020 bijna 80 miljoen euro uitgegeven aan de dag van de liefde, vooral aan romantische uitjes, restaurants, bloemen en sieraden.

in de Bloemetjes

In totaal gaven we bijna twee miljoen uit aan bloemen en bijna vier miljoen aan juwelen. Online winkelen wordt steeds gewoner, met een sprong van 907% tijdens de Valentijnsperiode. Wereldwijd bedroeg de sprong 'slechts' 572%.

Maar wat ga je doen op Valentijnsdag? Volgens de studie zal 47% van jullie een zelfgekookte maaltijd voorzien, 31% zal eten thuis laten bezorgen, terwijl 20% thuis een film zal kijken, 14% een wandeling in het park zal maken en 14% een wandeling in de buurt van je huis zal maken. Zoals je ziet, hoef je niet veel geld te betalen om je geliefde te plezieren. Als we ervan uitgaan dat de meeste mensen blij zijn met hun wandeling en zelfgemaakte spaghetti natuurlijk.

Leuke Budgetvriendelijke tips voor Valentijn

1. Picknick binnenshuis

Voor een romantische date hoef je niet per se uit huis. Juist binnenshuis kan het heel gezellig en intiem zijn. Dat geldt zeker voor een picknick binnenshuis (tip: leuk alternatief voor een lunch of zelfs een ontbijt op bed). De picknick zelf kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

2. DIY spadate

Een spadate is altijd leuk. Een wellnessmoment is ook de perfecte date om op een andere manier tijd met elkaar door te brengen. Als je geen geld wilt uitgeven aan een prijzig wellnesscomplex, organiseer je gewoon een dagje relaxen bij jou thuis. Geef je partner een heerlijke massage, help met het aanbrengen van een gezichtsmasker, zet een voetbad klaar en draai een romantisch muziekje. Een paar kaarsen erbij en de romantische sfeer is compleet.

3. Neem vrijaf en blijf de hele dag samen in bed

Valentijn hoeft niet ingewikkeld te zijn en veel te kosten: neem allebei een dagje vrij en breng de dag samen in bed door. Breng je geliefde ontbijt op bed, zet een leuke film op, knuffel met elkaar, neem de tijd om met elkaar te praten en sluit de avond af met bingewatching, terwijl jullie genieten van het eten dat je besteld hebt.

4. Bestemming onbekend

Stap samen in de auto of op de trein zonder dat jullie vooraf een bestemming hebben gepland. Zet een leuk muziekje op en geniet van elkaars gezelschap, terwijl je ter plekke beslist waar de dag jullie brengt. Op die manier kun je samen leuke nieuwe plekjes ontdekken, zonder vooraf veel te plannen. De bestemming is natuurlijk niet zo belangrijk als het gezelschap perfect is.

Populairste cadeaus in België

1. Cadeaubon

Velen weten niet wat kopen en grijpen daarom meteen naar het eenvoudigste (en veiligste?) cadeau: een cadeaubon. Denk aan een bon voor een schoonheidsbehandeling, een elektronicawinkel of een restaurant.

2. Lingerie

Ook lingeriesetjes doen het steeds uitmuntend met Valentijn. Volgens Unizo stijgt de omzet in de lingeriesector jaar na jaar. Vooral zwart en rood wordt veel verkocht rond Valentijn.

3. Droogboeket

De roos blijft voor velen de ultieme bloem om die ene speciale persoon te verrassen op Valentijn. Maar weet je waar je pas echt mee kan uitpakken dit jaar? Een droogboeket! Een droogboeket is tegenwoordig een niet te missen item in ieder trendy interieur. En bovendien verwelkt een droogboeket niet!