Word je van een slechte nachtrust dikker?

Heb je ook al eens gehoord dat wanneer je slecht slaapt, je verdikt? Maar klopt deze stelling, of is het een broodjeaapverhaal? Wij zochten het voor je uit. Metrosprak namelijk met Stephanie Molenaar, slaapdeskundige en auteur van elf verschillende boeken over slaap.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Metronieuws.nl
Leestijd 2 min.

Heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je lichaamsgewicht? Molenaar vertelt: «Slaap, of een gebrek daaraan, heeft een rechtstreekse invloed op het darmmicrobioom en vice versa. Dus van goed slapen word je ‘gezond’ en als je gezond bent slaap je goed. Dat verschil zie je al na een nacht. Veel hormonen worden namelijk in je darmen aangemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om meer dan 90 procent van je slaaphormonen.»

Leptine en ghreline

Toch ligt het niet volledig aan de grote hoeveelheid van slaaphormonen in je darmen, ook de regulatie van andere hormonen spelen een rol. Molenaar: «Slaap reguleert allerlei processen in je lichaam, en houdt deze in evenwicht. Zo ook het proces ‘eetlust’, wat wordt aangestuurd door de hormonen leptine en ghreline.»

«Leptine vertelt je of je verzadigd bent, ghreline vertelt je of je honger hebt. Bij een nacht niet goed slapen, loopt dit proces in je lichaam minder geolied.» Molenaar legt het uit als een vicieuze cirkel: «Stel, je ghreline wordt steeds minder, waardoor je maar blijft eten, mede omdat de hoeveelheid leptine vermindert. Dat heeft te maken met je energiebehoefte: de vermoeidheid wordt door je lichaam gezien als teken dat je meer energie nodig hebt, in de vorm van suikerbommetjes. Dat doet weer het een en ander met je bloedsuikerspiegel. Na die kick komt de bekende suikercrash, waardoor je nog vermoeider raakt, en daardoor wil je nog meer eten.»

Een andere reden waarom je aan zou kunnen komen bij weinig slaap, is omdat je langer wakker bent. Je hebt dus meer gelegenheid om te kunnen eten ten opzichte van een normale dag. «En doordat je je niet fit voelt, zul je ook nog eens minder gaan bewegen,” voegt de slaapdeskundige toe.

Molenaar wil daarom het volgende advies meegeven: «Slaap je slecht? Eet dan verstandig en voorkom dat je aankomt. Modereer wat je in je mond stopt, voorkom de suikerbommetjes en zorg ondanks de moeheid wel voor wat beweging. Zorg ervoor dat je een powernap doet, of je slaap de volgende avond alle prioriteit geeft.»

Conclusie

Word je dik van slecht slapen? Oordeel: deels waar.

Een slechte nachtrust zorgt niet direct voor extra kilo’s op de weegschaal, maar het kan wel zorgen voor meer honger omdat onder andere de hormonen ghreline en leptine in je lichaam niet meer in balans zijn. Als je op dagelijkse basis meer calorieën eet dan je nodig hebt, kom je aan.