Zes bijzondere kerstmarkten om in de sfeer te komen

Er bestaat geen betere manier om de kerstsfeer op te snuiven dan een bezoek aan een kerstmarkt. Mag het wat meer zijn dan knetterende houtkorven, hete glühwein en ‘Jingle Bells' dat uit de boxen knalt? Metro gidst je door de meest verrassende Weihnachtsmärkte.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Aan de voet van een viaduct

Foto hochschwarzwald

Duitsland is de koning der kerstmarkten. Eén van de meest charmante is neergepoot in de Ravennakloof, middenin het mystieke Zwarte Woud. Je kan er ingeduffeld slenteren langs meer dan veertig houten chalets en nippen van een dampende mok chocolademelk. En dankzij het uitzicht op het indrukwekkende viaduct smaakt dat drankje des te meer.

1 december tot en met 23 december

Aan boord van een schip

Foto Vilshofen an der Donau

Nog in het land van de Lederhose en de Brätwurst vind je Vilshofen an der Donau. Dit kleine stadje met 16.000 inwoners staat bekend om zijn drijvende kerstmarkt. De winterkermis strekt zich uit van de kade tot aan boord van een schip, zodat sfeerzoekers gemakkelijk kunnen verdwalen tussen de talloze eetkraampjes en tapkranen.

1 december tot en met 17 december

In een pretpark

Foto R.V.

Terwijl de rest van Europa de eindejaarsfeesten viert met glühwein, gorgelen de Denen liever gløgg. En dat doen ze het liefst in Tivoli Gardens. Speciaal voor de gelegenheid verandert dit pretpark in een feeëriek lichtparadijs. De vrieskou jaag je weg met een portie schaatsen op het meer. Als je geluk hebt, kan je nog enkele echte rendieren spotten, want aan de waterplas lopen ook Rudolf en co rond.

18 november tot en met 31 december

Onder de grond

Foto Kerststad Valkenburg

Bij onze noorderburen is Valkenburg het walhalla voor de kerstliefhebbers. De stad pakt uit met twee ondergrondse markten: de Fluwelengrot en de Gemeentegrot. Die laatste behoort tot een van de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkten. Wie met de auto komt, kan nog twintig minuten verder rijden voor een stevige portie christmas shopping in Maastricht. Twee voor de prijs van één, zeg maar.

17 november tot en met 23 december

Op de schoot bij de échte kerstman

Iedereen weet dat de kerstman in Rovaniemi woont, de hoofdstad van het Finse Lapland. Het hele jaar door kan je handjes schudden met de goede man, maar tijdens de kerstvakantie wordt zijn officiële residentie extra versierd. Het hoogtepunt voor kinderen is de elfenschool, waar cadeaus vliegensvlug worden ingepakt. Ouders kunnen zich in de tussentijd vergapen aan het magische noorderlicht.

Santa Claus Village is het hele jaar geopend

Terug in de tijd

Foto Noel Tourisme Alsace

Tijdens de laatste maand van het jaar dompelt het stadscentrum van het Franse Ribeauvillé zich onder in een sprookjesachtige nostalgie. Dankzij de middeleeuwse kerstmarkt, de traditionele vakwerkhuizen en geplaveide steegjes lijkt het wel alsof je terug in de tijd bent gereisd. Voel je niks voor stalletjes met artisanaal handwerk? Dan kan je in deze Elszasparel zonder twijfel enkele flesjes scoren om je wijnkelder mee uit te breiden.

2 december tot en met 25 december

Dichter bij huis kan ook

  • Wie staat te popelen om zijn schaatsen uit de kast te halen, kan vanaf 9 december terecht in Antwerpen. De kerstmarkt blijft open tot en met 7 januari.
  • Brugge wordt wel eens de meest romantische stad van ons land genoemd. Dankzij de kerstmarkt krijgt het Venetië van het Noorden nog net dat tikkeltje meer. Te bezoeken tussen 25 november en 2 januari.
  • Onze hoofdstad pakt dan weer uit met de grootste kerstmarkt van het land. Kerstliefhebbers kunnen in Brussel terecht van 24 november tot en met 31 december.
  • Van 15 december tot en met 1 januari baadt ook de kleinste stad ter wereld volledig in kerstsfeer. Dankzij de kerstmarkt en de honderden lichtjes krijgen de pittoreske straten van Durbuy een extra, magische toets.
  • Voor de oudste kerstmarkt van België moet je naar Luik. Tussen 24 november en 30 december kan je hier verloren lopen tussen ruim tweehonderd kraampjes.
  • Liesbeth De Corte