Zes redenen waarom je eigenlijk beter naakt slaapt

Met een pyjama slapen, alleen in je onderbroek of helemaal naakt. Dat is bij iedereen anders en we hebben ook allemaal een verklaring voor onze eigen voorkeur. Maar wat is nu eigenlijk beter? Wel, in je blootje slapen is de beste keuze. Ben je niet helemaal overtuigd? We zetten alle voordelen van naakt slapen even voor je op een rijtje.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Je slaapt beter

De verklaring voor veel slaapproblemen kan liggen aan het feit dat mensen een pyjama dragen. Wanneer je in slaap valt, koelt je lichaam af. Nachtkleding kan dat vertragen, wat je slechter doet slapen. Als je in je blootje slaapt dan wordt de temperatuur in je lichaam beter reguleerd waardoor je sneller in slaap valt. Nog een voordeel: je hebt geen last meer van een pyjamabroek die omhoog kruipt.

Je hebt minder stress

Naast het feit dat je beter slaapt, heb je ook minder stress. Je lichaam koelt af en het stresshormoon cortisol blijft op peil. Wanneer je wel een pyjama draagt en je lijf krijgt het warm, stijgt de hoeveelheid van het hormoon in je bloed. Dat veroorzaakt dan meer stress waardoor je veel onrustiger slaapt.

Je verbrandt meer calorieën

Je lichaam bestaat uit wit en bruin vet. Het witte vet wordt aangemaakt door de calorieën die je binnenkrijgt. Dat is ook hetgeen wat verbrandt wordt als je sport. Het bruine vet regelt je lichaamswarmte. Als je dus naakt slaapt, verbrandt je heel wat calorieën zodra je lichaam is afgekoeld.

Je hebt minder kans op infecties

Door ‘s nachts geen ondergoed te dragen, verklein je de kans op infecties. Je onderbroek is de favoriete plaats voor bacteriën om toe te slaan omdat het er warm en vochtig is. Uiteindelijk kan je dus last krijgen van een schimmelinfectie.

Je verouderingsproces wordt vertraagd

Iedereen niet graag ouder wordt, kan dus best in zijn blootje slapen. Slapen met een pyjama aan remt de aanmaak van melatonine. Het stofje zorgt voor een goede nachtrust maar voorkomt ook celbeschadiging. Dus hoe meer melatonine in je lichaam, hoe minder snel je oud wordt.

Je bespaart geld

Naakt slapen heeft niet alleen een impact op je lichaam maar ook op financieel vlak. Een pyjama kost geld en gaat ook niet eeuwig mee. De centjes dat je nu overhoudt, kan je uitgeven aan andere leuke dingen. Of je zet het op je spaarrekening om later te gebruiken.