Zes tips om langer van je snijbloemen te genieten

Een verse bos snijbloemen fleurt je interieur helemaal op. Vaak laten je mooie rozen of tulpen echter na enkele dagen al hun kopje hangen. Hoe kan je dat voorkomen? Met deze zes praktische tips kan je je bloemen langer fris houden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Afknippen in een hoek van 45 graden

Knip de stelen van je bloemen schuin af in een hoek van 45 graden. Zo is het oppervlakte waarmee de bloemen water opnemen het grootst. Let op: je gebruikt daarvoor best een snoeitang of een scherp keukenmesje, want een schaar is vaak te bot waardoor de bloemen geen water meer opnemen.

Wodka voor je bloemen

Zorg dat je vaas proper is voor je je bloemen erin zet. Is je vaas helemaal schoon? Giet dan een scheutje wodka bij de bloemen. De alcohol zal bacteriën tegengaan.

Elke dag vers water

Bloemen die elke dag vers water krijgen, blijven het langst leven. Vervang het water daarom dagelijks met vers lauw water, dat nemen de plantjes namelijk het snelste op.

Uit de buurt van fruit bewaren

Hou je snijbloemen uit de buurt van rijp fruit. Sommige fruitsoorten ontwikkelen namelijk een ethyleengas en daardoor verwelken de bloemen sneller.

Niet te veel zonlicht

Plaats je bloemen niet in directe zon, want dat verkort de levensduur. Om dezelfde reden vermijd je best ook de verwarming en open haard.

Snijbloemvoeding

Trakteer je plantjes af en toe op een zakje snijbloemvoeding. Je krijgt vaak zo’n pakjes bij je boeket en het werkt echt. Heb je zo’n zakjes niet bij de hand? Giet dan wat suikerhoudende frisdrank in je vaas. Door het koolzuur en de suiker blijven de bloemen langer fris.