Zo vaak mag je je handdoek gebruiken als je belang hecht aan hygiëne

Persoonlijke hygiëne is erg belangrijk, maar daar houdt het niet op. Je kan nog zo vaak douchen als je wil, van zodra de rest van je huishouden er vies bij ligt, heeft het allemaal weinig zin. Houd jij je keuken, badkamer en de rest van je interieur altijd spik en span? Top, maar de kans bestaat dat je alsnog iets over het hoofd ziet.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een element in het huishouden waar we vaak niet aan denken is textiel. Of het nu gaat om je keukenhanddoeken, je lakens of je badlakens: pas wanneer ze niet meer zo fris ruiken denken we eraan om ze te vervangen, maar helaas is het dan al te laat. Het is dus een kwestie van netjes bijhouden wanneer je je textiel in gebruik neemt en op tijd en stond voor vervanging zorgen.

Broedplaats voor bacteriën

Maar hoe vaak moet je je badhanddoeken dan vervangen als je hygiënisch wil blijven? Wel, veel vaker dan je zou denken. Volgens microbioloog Philip Tierno, verbonden aan de New York University School of Medicine, kan je een handdoek maximaal drie keer gebruiken. Op voorwaarde dat het stuk stof tussendoor helemaal kan drogen - hang hem dus te drogen op de radiator of lekker buiten in de zon. Dat vertelt Tierno aan Business Insider. Door de combinatie van dode huidcellen die zich in de handdoek nestelen wanneer je je afdroogt en de vochtige omgeving van de badkamer zijn ze namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën. En je handdoek delen met iemand anders? Dat is helemaal nefast, want je huid kan zo in contact komen met bacteriën waarmee ze niet bekend is.