Zo zorg je ervoor dat je matras langer meegaat

Als je er even over nadenkt, is je matras wellicht het voorwerp waarop je het meeste tijd doorbrengt. Althans, als je je aan je acht uur slaap per dag houdt, maar dat is dan weer een ander verhaal. Het hoeft dus niet te verbazen dat een kwalitatieve matras heel wat voor een mens kan betekenen. Maar als je veel geld neertelt voor een item, wil je natuurlijk ook dat dat lang meegaat.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Je zou het misschien niet denken, maar een matras moet je onderhouden. Doe je dat niet, dan zal je heel wat vaker van exemplaar moeten wisselen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je matras zo lang mogelijk meegaat? Deze drie tips kunnen alvast helpen.

Draai je matras

Je grootmoeder staat er wellicht op om haar matras om de zoveel tijd te keren, maar zelf zie je er het nut niet van in. Zo’n ding weegt een ton en je hebt geen zin om je daarmee bezig te houden. Toch zou je dat beter wel doen. Door je matras regelmatig (laat ons zeggen vier keer per jaar) te draaien, zorg je ervoor dat je gewicht verspreid wordt. Op die manier vermijd je dat er zogenaamde ‘kuilen’ ontstaan en gaat je matras stukken langer mee.

Gebruik een matrasbeschermer

Een hoeslaken gebruiken we allemaal, want niemand wil op een ‘naakte’ matras slapen. Voelt niet prettig en is niet handig. Maar heel wat mensen vergeten dat je onder dat hoeslaken best nog een matrasbeschermer toevoegt. Die is in veel gevallen waterproof of gemaakt van dikker materiaal, zodat je matras beschermt wordt tegen vet, vloeistof en ander vuil. En hoe schoner je matras blijft, hoe langer je ermee vooruit kan.

Pak vlekken meteen aan

Heb je toch een vlek gemaakt op je matras (omdat je nog geen matrasbeschermer hebt)? Pak die dan meteen aan. Je kan je matras nu eenmaal niet in de wasmachine steken, dus hoe minder diep het vuil doordringt, hoe beter. Om de vlekken te verwijderen gebruik je best niet te veel water, want je wil je matras niet doordrenken. Gebruik dus een kleine hoeveelheid water in combinatie met wat Marseillezeep, sodakristallen, azijn of een ander middeltje - afhankelijk van de vlek. Dep al het overbodige vocht meteen op met een schone doek en verlucht je kamer goed.