Brussel en 40 Vlaamse steden en gemeenten maken straten vrij op Autoloze Zondag

Veertig Vlaamse steden en gemeenten maken vandaag samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun straten autovrij voor de traditionele Autoloze Zondag. Dat evenement kadert in de Europese Week van de Mobiliteit (16-22 september). Wagens maken plaats voor tal van activiteiten: fietskoersen, zeepkistenraces en voorstellingen.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Onder meer Antwerpen, Gent, Brugge, Aalst, Mechelen, Ieper, Kortrijk, Lier, Lommel en Sint-Niklaas houden een autovrije zondag. In totaal weren 48 Vlaamse gemeenten dit jaar een dag de auto’s. «En dat mogen er gerust veel meer worden», zegt Sander Vanderstraeten van Mobiel 21. «Ik zou alle burgemeesters en schepenen willen aanmoedigen om ambitie te tonen. Zeker met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd is een autovrije zondag een ‘no-brainer’.»

Grootste autoloze zone

Ook alle negentien Brusselse gemeenten maken de straten autovrij. Het hele gewest wordt (van 9.30 uur tot 19 uur) afgesloten en vormt zo voor een dag een van de grootste autoloze zones van Europa. Het initiatief lag niet enkel bij Brusselse gemeentebesturen. Ook burgers, verenigingen en scholen konden straatafsluitingen aanvragen om hun eigen autovrije dag te beleven. De diensten van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zijn gratis.

Om files te voorkomen, raadt Brussel Mobiliteit aan tot na 19 uur te wachten om Brussel binnen te rijden. Het aanbod van de meeste metro-, tram- en buslijnen wordt sterk uitgebreid. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) roept wel op om voorzichtig te blijven en de verkeersregels na te leven: «Net zoals elke andere dag blijven de verkeersregels van toepassing, en dit voor elk vervoersmiddel.»

De autoloze straten blijven niet leeg. In bijna alle deelnemende gemeenten is de agenda goed gevuld. Het volledige programma voor Vlaanderen staat op de website van Mobiel 21, voor Brussel is het programma te vinden op www.weekvandemobiliteit.brussels.