CHECK-IN. Montenegro, tussen bergen en zee

Draag je zowel de bergen als de zee in het hart? Je hoeft er niet langer je hoofd over te breken: boek een ticket en trek naar Montenegro! Het kleine Balkanland heeft zoveel meer te bieden dan je zou vermoeden.

door
Oriane Renette
Leestijd 4 min.

’s Morgens een wandeling in de bergen, ’s middags gaan lunchen in een oude stad, en in de namiddag heerlijk liggen soezen op een strand. In Montenegro kun je je dag probleemloos op die manier vullen. Want dat is de grootste troef van Montenegro: de combinatie van een machtig berglandschap met een azuurblauwe zee. Het kleine landje in de Balkan, dat minder dan half zo groot is als België en zowat 600.000 inwoners telt, ligt vlak aan de Adriatische Zee. De natuur is er majestueus, met spectaculaire bergen, kristalheldere meren, maagdelijke bossen, de baai van Kotor en de Tarakloof. Aan de kust vind je bovendien badplaatsen en jachthavens die steeds populairder worden.

Als je er optimaal van de zon wil genieten, reis je best tussen begin mei en begin oktober. Hou er wel rekening mee dat de zomermaanden er bijzonder warm kunnen worden. De hoofdstad Podgorica staat zelfs bekend als één van de heetste steden van Europa, met temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 40 graden!

Laat dat je echter niet afschrikken, want Montenegro heeft ontelbare (al dan niet verborgen) schatten. Dit zijn alvast 10 must-sees.

Het meer van Biograd

We beginnen bij het meer van Biograd, gelegen in het nationaal park van Biogradska Gora. Het gletsjermeer biedt de bezoeker een ongelooflijk uitzicht op de omliggende bergen. Als je errond wandelt, kom je in een oerbos met bomen die meer dan 500 jaar oud zijn! Hier vind je echt ongerepte natuur. Het ‘Biogradsko jezero’ (zoals het meer in het Montenegrijns heet) is ook een prima startpunt om rond te trekken, ook al omdat er meerdere berghutten in de buurt liggen waar je de nacht kunt doorbrengen.

De oude stad Bar

Vervolgens zetten we koers richting het havenstadje Bar, al is dat op zich niet de reden waarom deze plek onze aandacht verdient. De echte trekpleister ligt vlak ernaast en iets hoger: Stari Bar, een historisch en verlaten dorpje midden in de bergen. Kuierend door de ruïnes leer je de geschiedenis van Montenegro door de eeuwen heen kennen, en ook van de mensen die deze streek hebben bewoond.

De oudste olijfboom van Europa

Als je niet ver van de oude stad van Bar een klein straatje inslaat, ontdek je één van de oudste bomen van ons continent, een olijfboom met een stam van… 10 meter dik. Hij werd meer dan twee eeuwen geleden geplant en draagt nog altijd vruchten. Deze Oude Heer vierde dit jaar maar liefst zijn 2.248ste verjaardag. Dat kan tellen!

Herceg Novi

Het kleine stadje Herceg Novi ligt op een steenworp van de grens met Kroatië en is een (relatief) verborgen parel die de omweg meer dan waard is. Je slentert er tussen de palmbomen door de gezellige straatjes, stapt fraaie trappen op en af, bezoekt de forten en geniet van terrasjes met een prachtig uitzicht over de baai… Herceg Novi is een tuinstad waar je zalig kunt meeglijden op het zachte levensritme.

Perast

Wil je je vakantie overgieten met een uitgesproken romantisch sausje? Bezoek dan zeker Perast! Dit ronduit charmante vissersdorpje is het oudste in de baai van Kotor. Op zich is het niet groot en je hebt er snel alles gezien. Maar dit is ook de perfecte plaats om de oversteek te maken naar de ‘Lady of the Rocks’. Zeelieden trokken dat eilandje in de 15de eeuw uit het niets op door oude bomen, schepen en stukken van de vestingmuur op elkaar te stapelen. Op de top bouwden ze ook nog eens een kerk ter ere van de Maagd Maria. Het is een oord dat druipt van de geschiedenis, tradities en legendes. Een lokale gids zal je er alles over vertellen!

Kotor

De middeleeuwse stad Kotor heeft alles in huis. Een baai die je adem doet stokken, een uniek erfgoed, vestingmuren waar je op kunt klimmen en die een duizelingwekkend uitzicht bieden, geplaveide steegjes waar je heerlijk in kunt verdwalen… Je hebt het al begrepen: een must-see onder de must-sees.

Bjelila

Als je op zoek bent naar authenticiteit moet je ook Bjelila op je programma zetten. Dit juweeltje zal ongetwijfeld in de smaak vallen. Het vissersdorpje is een oase van vrede en rust. Een fel contrast met plaatsen als Tivat en Porto Montenegro, die aan de andere kant van de baai massa’s toeristen over de vloer krijgen.

Het Milocer-park

Het Milocer-park ligt niet voor niets al langer in de bovenste lade bij koninklijke families, presidenten en beroemdheden. Het is gewoonweg magnifiek. Paden omzoomd met pijnbomen, olijfbomen en exotische planten leiden je naar paradijselijke stranden. De climax van het spektakel is ontegensprekelijk het eiland-hotel Sveti Stefan. Leuk om te weten: dit schiereiland was ook de locatie die tennisster Novak Djokovic koos om zijn trouwfeest te vieren. Hier heeft hij de bal absoluut niet misgeslagen!

Het meer van Skadar

Vanuit de haven van Virzapar kun je per boot het grootste meer van de Balkanregio bezoeken: het meer van Skadar. Het vormt mee de natuurlijke grens tussen Montenegro en Albanië en biedt een panoramisch uitzicht uit de duizend. Het is ook een geliefde onderkomen voor lokale flora en fauna, waaronder verschillende endemische soorten. Met een beetje geluk kun je er zelfs pelikanen over je boot zien scheren!

De Montenegrijnse wijnen

We geven het grif toe, dit laatste item ziet er wat vreemd uit in dit lijstje. Toch verdient de Montenegrijnse wijn het wel degelijk om vermeld te worden. We maakten er namelijk kennis met verschillende soorten die onze smaakpapillen deden dansen. De wijngaarden openen met plezier hun deuren en ontvangen toeristen voor een bezoek en een proeverij. Schol!