CHECK-IN. Warschau, de perfecte bestemming voor een trip met vrienden

Wellicht ben jij op dit moment je zomervakantie aan het plannen. Je weet al met welke vrienden je wil gaan, maar jullie zijn er nog niet helemaal uit waar jullie dan exact naartoe willen reizen. Een gokje: Warschau staat vast niet op jullie lijstje. Niet leuk genoeg? Think again! Met onderstaande tips ervaren jij en je vrienden de trip van jullie leven.

door
Online redactie
Leestijd 4 min.

Warschau is misschien niet de plek waar je onmiddellijk aan denkt als je op vakantie wil gaan. Toch heeft de Poolse hoofdstad heel wat te bieden, meer dan enkel en alleen de obligatoire museumbezoekjes en lessen geschiedenis.

Vintage trip

Begin je reis met een bezoekje aan de spectaculaire oude binnenstad. Geen zin om te wandelen? Geen probleem! Overdag kan je het kloppende hart van de stad ontdekken met behulp van een e-step. Of wat dacht je van een vintage Fiat 125p? Ga voor een gegidste tour of kruip zelf achter het stuur. Welk vervoersmiddel je er ook uitpikt, het wordt een prachtige en onvergetelijke rit.

De hoogte in

Sinds november 2021 is Warschau de trotse eigenaar van een nieuwe toeristische attractie met een Belgisch tintje. Vrienden die aan hoogtevrees lijden laat je voor deze activiteit maar beter even achter, want op de 46ste verdieping van de bijna 200 meter hoge wolkenkrabber Warsaw Unit bevindt zich de ‘Skyfall Warsaw’. Een bijzonder uitkijkplatform. Je stapt namelijk met drie van je vrienden de glazen vloer op van het uitkijkplatform en neemt dan de handgrepen vast die vastzitten aan de glazen wanden. Dat is hoogstnoodzakelijk, want terwijl je aan het genieten bent van het prachtige uitzicht op de stad, kantelt het platform vervolgens 15 graden naar beneden! De Warsaw Unit werd gebouwd door de Belgische projectontwikkelaar Ghelamco, en volgens hen is er ter wereld nog maar één andere wolkenkrabber die een kantelend platform heeft.

Mocht je toch klamme handjes krijgen van de ‘Skyfall Warsaw’, dan zijn er gelukkig ook nog andere opties voor een spectaculair uitzicht. Zo is er het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een prachtig art-decogebouw dat maar liefst 237 meter hoog is, inclusief de spits van 49 meter. Daarmee is het Paleis het op twee na hoogste gebouw van Polen. Op de 30ste verdieping, op 114 meter, vind je het uitkijkplatform. Het gebouw wordt voornamelijk gebruikt als tentoonstellingscentrum en kantoorruimte, maar er zijn ook bioscopen, theaters, musea en boekenwinkels in gevestigd.

Even relaxen

Moet je van al die uitzichten even bekomen? Trek dan naar het Multimedia Fountain Park. Van mei tot en met september is het een populaire verkoelingsspot voor zowel de inwoners als de toeristen. Het park wordt dan ook beschouwd als een van de belangrijkste toeristenattracties van de stad. Uit de twee waterfonteinen spuit namelijk tot 30.000 liter water per minuut en ’s avonds kan je er terecht voor een waanzinnig spektakel van licht, geluid en water. Daarnaast worden er concerten en tentoonstellingen georganiseerd. De ideale hangplek dus!

Klein, kleiner, kleinst

Naast een van de hoogste gebouwen van Europa staat in Warschau ook het smalste huis ter wereld. Op het smalste punt meet ‘The Keret House’ 72 centimeter en op het breedste punt 152 centimeter. Het unieke huis zit geklemd tussen twee gebouwen. Je zou het niet verwachten, maar er is een zitkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. En om te voorkomen dat bezoekers zich claustrofobisch zouden voelen, werd alles wit geschilderd en zijn de muren semi-transparant, zodat er veel natuurlijk licht binnen valt. Een must-see!

Lekker eten en goede vibes

Voorde beste streetfood van Warschau moet je naar ‘Nocny Market’. In een verlaten treinstation staan verschillende eetkraampjes met niet alleen Poolse kost. Je doet je er tegoed aan eten uit alle hoeken van de wereld: speciale hotdogs, verschillende soorten burgers, Vietnamese bánh mì, Chinese dumplings, taco’s… Fusion op z’n best. Dj’s zorgen voor een muzikaal bijgerechtje.

Ben je goed opgewarmd door de dj’s en wil je het nachtleven verder exploreren? In Warschau zijn er verschillende wijken waar je dan naartoe wil gaan. In de bruisende Mazowiecka straat barst het van de nachtclubs en buitenbars en in het outdoor complex Lunapark – eigenlijk een groot attractiepark voor volwassenen – kan je in twee clubs gaan ‘boîten’: Hocki Klocki (feest onder de sterren) en Wata Cukrowa (feest in een gigantische circustent). Maar er is meer, aangezien het ook een groot attractiepark is, kan je er ook minigolfen, op een draaimolen zitten en arcade-spelletjes spelen. Wil je liever de bloemetjes buiten zetten aan het water? Dan moet je langs de rivier Wisła lopen die door de stad stroomt. Aan de oevers vind je tal van barretjes, maar je mag ook gerust je eigen drankjes meebrengen.

Praktische info

Brussels Airlines vliegt vanaf 29 mei vanuit Brussel naar Warschau

Prijs: vanaf 59 euro enkele reis

Vluchtduur: 1u55

Meer info via brusselsairlines.com