Eén op de zes werknemers krijgt fietsvergoeding

Nooit waren er zoveel werknemers in ons land met een leasefiets van het werk. Momenteel heeft 1,62 procent van de werknemers zo’n fiets om naar het werk te trappen. Dat is een kwart meer in vergelijking met vorig jaar (1,29 pct). Ook het aantal fietsvergoedingen neemt toe: één op de zes werknemers krijgt een vergoeding van zijn werkgever om naar het werk te fietsen. Gemiddeld gaat het om zo’n 47 euro per maand. Dat meldt hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van 320.000 werknemers bij 37.000 werkgevers uit de private sector.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Fietsleases aanbieden is een manier voor bedrijven om het loonpakket verder te flexibiliseren. «Net als de leasewagen, biedt de leasefiets het voordeel dat je deze met brutoloon kan betalen, tenminste als de werknemer daadwerkelijk het woon-werkverkeer met de fiets aflegt», duidt Charlotte Thijs, mobiliteitsexperte bij Acerta Consult. «De kilometers die de werknemer tussen thuis en het werk met een leasefiets aflegt, zijn ook goed voor een fietsvergoeding, wat de leasekost gelijk deels terugbetaalt. Door de boom van de e-bikes kiezen ook steeds meer werknemers ervoor om langere woon-werktrajecten met de fiets af te leggen.»

Ook het aantal fietsvergoedingen neemt in sneltempo toe. Sinds mei 2023 kan de fietsvergoeding toegekend worden in alle sectoren. Uit de cijfers van Acerta blijkt dat in de periode mei-juli 2023 meer fietskilometers werden vergoed. Eén op de zes (16,65 pct) van de werknemers krijgt momenteel zo’n fietsvergoeding, tegenover 14,46 pct in de periode januari-april 2023.

Het gemiddeld aantal kilometer dat wordt gereden, steeg van 10,62 km/dag in januari-april 2023 naar 11,25 km/dag in mei-juli, goed voor een maandelijkse vergoeding van zo’n 46,5 euro.

Alles wat je wilt weten vind je op metrotime.be