MIVB stelt hun nieuwste generatie trams voor

De MIVB heeft woensdag de nieuwe generatie tramvoertuigen geïntroduceerd. Het eerste TNG-toestel werd ingezet op het noordelijke deel van lijn 51, tussen het Brusselse Zuidstation en de halte Stadion.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De TNG, of ’Tram New Generation’, moet het tramaanbod in Brussel versterken. Komende drie jaar zullen er geleidelijk aan 90 van de TNG’s uitgerold worden in het Brusselse openbaar vervoer. «Dit hypermoderne voertuig is nog toegankelijker en nog comfortabeler», aldus MIVB bij de onthulling van de nieuwe tram. De tram wordt eerst ingezet op Lijn 51, waar tot nu enkel de PCC-trams reden, de oudste trams van de stad. Zo wil MIVB de lijn moderniseren en de tramvloot verder uitbreiden. «Dat is nodig om in te spelen op de talrijke ontwikkelingen binnen het net, zoals een toename van het aantal reizigers, de uitbreiding van het aantal lijnen, en dergelijke.»

«Het is een moderne en stijlvolle evolutie van de meest recente trams T3000 en T4000, waarbij het design geïnspireerd is op de art-nouveaustijl en werd toevertrouw aan designer Axel Enthoven van bedrijf Yellow Window», zegt MIVB. «De nieuwe tram is ruimer en comfortabeler, met bredere deuren en een gemakkelijkere toegang voor mensen met beperkte mobiliteit.»

Korte en lange trams

De nieuwe tram rijdt in Brussel in een korte versie van 32 meter, met 182 plaatsen. Ook een lange versie van 43 meter, met 256 plaatsen, wordt ingezet. Er worden 79 korte trams ingezet, en 11 lange trams. De TNG is voorzien van allerlei snufjes, zoals gevoelige sensoren aan elke deur, een frontcamera om de dode hoek te verkleinen, obstakeldetectie en zachte elementen aan de voorkant om de impact bij botsingen te reduceren. De tram werd uitgebreid getest voor ze werd ingezet, aldus MIVB. De nieuwe toestellen zijn verplicht een inrijperiode te doorstaan van 1.000 kilometer.

«Versterking tramlijnen»

De Brusselaar kon de tram reeds in 2019 ontdekken, bij de onthulling van het nieuwe model door koning Filip op het Koningsplein, in het kader van de festiviteiten voor de 150ste verjaardag van de tram in Brussel.

«We gaan door met de uitbreiding en versterking van onze tramlijnen», aldus Brieux de Meeûs, CEO van MIVB. «Met deze TNG kunnen we het aantal beschikbare plaatsen binnen de drie jaar met 25% verhogen.» Volgens De Meeûs stopt het daar ook niet. «Er liggen nog heel wat nieuwe lijnen in het verschiet. Het netwerk van morgen bouwen we vandaag, en dat geldt voor bus, tram en metro.»

Toegankelijk

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is tevreden met de inzet van de nieuwe tram. «Deze trams zijn de meest toegankelijke trams op het netwerk. Samen met de voortdurende verbeteringen aan de toegankelijkheid in de haltes zelf, is dit een grote stap vooruit om een vlot gebruik van het openbaar vervoer te kunnen aanbieden aan alle Brusselaars en bezoekers van onze stad.»