Protest tegen sloop stationsgebouw Kortrijk gaat voort: actievoerders zamelen handtekeningen in

De actiegroep ’Red Het Station’ heeft zondagvoormiddag actie gevoerd voor het behoud van het station in Kortrijk. De actiegroep die uitgaat van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) riep er op om bezwaarschriften in te dienen tegen de sloop van het station.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vergunningsaanvraag voor de sloop en de nieuwbouw van het Kortrijkse station is ingediend. De stad en NMBS plannen er de bouw van een nieuw stationsgebouw. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 15 september. Daarom vraagt de VVIA om een bezwaarschrift in te dienen. «Wij vernemen dat er al heel wat bezwaren werden ingediend, zelfs uit het buitenland. Wij grijpen Open Monumentendag aan om opnieuw actie te voeren tegen de sloop van het stationsgebouw», klinkt het.

3.000 handtekeningen

De actievoerders willen aandacht voor de unieke, naoorlogse architectuur van het stationsgebouw, symbool voor de heropstanding van de stad na zware bombardementen in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eerder verzamelde VVIA nog 3.000 handtekeningen met een petitie en werd ook het stationsgebouw erkend door Europa Nostra als een van de zeven meest bedreigde Europese erfgoedsites. Toch worden de plannen voor een nieuw station voortgezet.

Tijdens de actie bracht een orkestje een eerbetoon op de trappen van het stationsgebouw. Leden van de werkgroep Red Ons Station probeerden zo veel mogelijk bewoners en bezoekers te overtuigen een bezwaarschrift te ondertekenen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be