Venetië toch geen bedreigd werelderfgoed: «Overwinning van gezond verstand»

De Italiaanse stad Venetië is niet opgenomen in de lijst met bedreigd werelderfgoed, ondanks de aanbevelingen van experten. Dat heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco donderdag beslist in de Saoedische hoofdstad Riyad.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De VN-werelderfgoedorganisatie Unesco, gevestigd in Parijs, had aanbevolen om de toeristische trekpleister te erkennen als bedreigd erfgoed vanwege het groot aantal toeristen dat de stad bezoekt en de opwarming van de aarde. Italië zou volgens de experten «onvoldoende» maatregelen nemen om de achteruitgang van de stad tegen te gaan.

Belasting

Het Werelderfgoedcomité heeft daar nu toch anders over beslist. De uitspraak komt er twee dagen nadat Venetië bekendmaakte om vanaf 2024 een belasting van vijf euro te vragen aan bezoekers die er maar enkele uren verblijven en niet overnachten.

De maatregel moet dagjestoeristen ontraden om af te zakken naar de stad, en kon het comité klaarblijkelijk overtuigen om Venetië niet in de lijst op te nemen. De Italiaanse minister van Cultuur Gennaro Sangiulano spreekt alvast van «een overwinning voor Italië en voor het gezond verstand».