SPOT ON. PINGPONGCLUB: «Nick Cave met een engelenkoor: yummie!»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan de Gents-Kortrijkse indieband PINGPONGCLUB, die vorige week zijn debuut-EP loste.

door
Quentin Soenens
Leestijd 3 min.

Wie is PINGPONGCLUB?

Jonas Desmet: «Wij zijn een vierkoppige indierockband met wortels in Gent en Kortrijk. Ons clubje legde al een pak kilometers af gedurende zijn tweejarig bestaan, met optredens op Leffinge Leuren, Dranouter en Eurosonic Noorderslag in Nederland en passages op Humo’s Rock Rally en Soundtrack. Onze sound is te herkennen aan de catchy songwriting, gecombineerd met een warme stem en smeltend dansbare arrangementen.»

Beschrijf de origin story van jullie muzikale project.

Desmet: «Lowie Clapéron (toetsenist) en ik waren al een tijdje bezig onder de naam ‘Jonezy’. Na wat café-optredens werden we opgemerkt door een bevriende muzikant, Olivier Dumont. Hij bracht vrienden mee, en voor ik het goed en wel besefte stond er een groep muzikanten rond me. Na een stevige avond op ‘repetitie-retraite’ in de Ardennen werd ik wakker en zag ik dat we in de vroege uurtjes een Facebookpagina hadden aangemaakt. Die was getiteld PINGPONGCLUB, dus dan hebben we die naam maar gewoon omarmd. De bezetting is sindsdien nog wat gewijzigd, maar de band is in se gewoon dezelfde gebleven.»

Hoe onderscheiden jullie zich van de grijze massa?

Desmet: «Ik schrijf gewoon liedjes, we arrangeren dat een beetje, proberen die eens uit op een optreden. Werkt het, dan spelen we die meer live, anders belanden ze vakkundig in de vuilnisbak. Het live-gegeven is écht centraal aan ons concept – een tegenreactie op de vele studioprojectjes van tegenwoordig, die live vaak van geen hout pijlen weten te maken. Meer is het eigenlijk niet. We hoeven de wereld niet te veranderen met onze muziek. Laat ons die grijze massa wat meer kleur geven.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

Desmet: «dEUS, Arctic Monkeys, Balthazar, Wilco, Eels.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij jouw aankomst daarboven?

Desmet: «‘Push The Sky Away’ van Nick Cave & The Bad Seeds, want volgens mij is die man stiekem God! Ik kan mij dan ook wel voorstellen dat hij wel iets te zeggen zal hebben over de playlist daarboven. Nick Cave met een engelenkoor, yummie!»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

Desmet: «Een camionette kopen en gewoon rondtrekken in Europa. Nu en dan een showtje spelen, nieuwe mensen leren kennen, nog meer showtjes spelen, nog wat rondrijden, een pintje drinken tussendoor… Jeetje, ik zou de gelukkigste persoon op de wereld zijn.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

Desmet: «Producers Robin Aerts (Het Zesde Metaal) & Jan Maas: zij hebben ons enorm geholpen bij het opnameproces van onze debuut EP. ‘Vergeet de details, gewoon spelen!’: Dat was hun motto. Michiel Libberecht (Mooneye) & Gert-Jan Loobuyck (Wolker): twee enorm goede (muzikale) vrienden die altijd gewillig zijn om feedback te geven op nieuwe demo’s. Bram Bostyn: hij maakt ons wegwijs in de muziekwereld, vooral op niet-muzikaal vlak. (Moeke) Mieke Deplancke (Café De Loge): mochten haar café en laagdrempelig podium er niet zijn geweest, dan zat ik nu nog altijd te tokkelen op mijn kamer.»

PINGPONGCLUB stelt zijn EP voor op een releaseconcert op 18 februari 2022 in concertzaal Wilde Westen in Kortrijk.