Amerikaans leger beschuldigt soldaat van desertie na vlucht naar Noord-Korea

De Amerikaanse soldaat Travis King, die illegaal de grens naar Noord-Korea overstak, is in zijn thuisland beschuldigd van desertie. Daarover berichten de Amerikaanse media donderdag. In totaal telt zijn aanklacht acht delen.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Voor de desertie an sich riskeert de 23-jarige King een gevangenisstraf van drie jaar. Maar het Amerikaanse leger diende in totaal acht klachten in tegen hem, waaronder agressie tegen andere soldaten en het bezit van beelden van kindermisbruik. Hij wordt ook beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen en illegaal bezit van alcohol.

Toeristen

Travis King was als militair gestationeerd in Zuid-Korea, toen hij er na een dronken vechtpartij in de gevangenis belandde. In juli had hij op een vliegtuig moeten stappen richting de Amerikaanse staat Texas, waar zijn ontslag dreigde. Maar King ontsnapte op de luchthaven en glipte met een groep toeristen mee de grens naar Noord-Korea over. Daar werd hij opgepakt door de autoriteiten.

Eind september zette Pyongyang de man uit naar China, waarna hij werd gerepatrieerd naar de Verenigde Staten. Sindsdien was zijn lot onduidelijk. Het leger bleef benadrukken dat zijn mentale gezondheid prioriteit had. Nu volgen er dus toch juridische stappen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be