In Canada krijgt elke sigaret antirookwaarschuwing

«Vergif in elk trekje» en «sigaretten veroorzaken kanker», het zijn maar enkele van de waarschuwingen die vanaf nu in Canada op elke sigaret en kleine sigaren zullen staan. Het gaat om een wereldprimeur.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De waarschuwingen zullen te zien zijn aan de onderkant van elke sigaret, ter hoogte van de filter. «Ze zullen praktisch onvermijdelijk zijn en een treffende herinnering vormen aan de gevolgen van roken voor de gezondheid», verklaarde Carolyn Bennett, toenmalig minister van Geestelijke Gezondheid en Verslaving, toen de regelgeving eind mei werd aangekondigd. De nieuwe regels zijn dinsdag officieel van kracht, maar fabrikanten krijgen nog wel een aantal maanden de tijd om hun verpakkingen aan te passen.

Waarschuwingen met afbeeldingen

Het doel van de maatregel is om de tabaksconsumptie te verminderen, die volgens de autoriteiten zowat 48.000 doden per jaar veroorzaakt. De Canadese regering zegt te hebben gemerkt dat sommige jongeren, die bijzonder vatbaar zijn voor tabaksverslaving, beginnen met roken nadat ze een enkele sigaret hebben gekregen in plaats van een pakje met gezondheidswaarschuwingen.

In 2000 was Canada ook al het eerste land dat waarschuwingen met afbeeldingen op pakjes voorschreef, waaronder gruwelijke afbeeldingen van harten en longen, om mensen bewuster te maken van de gezondheidsrisico’s van roken.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be