DIT is de rijkste politieke partij van België

De Belgische politieke partijen bezaten eind 2022 samen een nettovermogen van 165 miljoen euro, veruit het hoogste bedrag ooit. Dat schrijven verschillende kranten vrijdag op basis van de jaarrekeningen van de partijen, die de Kamer publiceerde.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

De N-VA is met 34,1 miljoen euro veruit de rijkste partij, al dikte haar vermogen in 2022 niet verder aan. De partij bezit nog altijd bijna dubbel zoveel als de nummer twee, de PS (18,8 miljoen). Daarna volgt Vlaams Belang (17,1 miljoen) dat de partijkas jaar na jaar flink spekt sinds de verkiezingsoverwinning van 2019.

Opvallend is dat ook Ecolo een forse sprong maakt en nu, samen met de MR, op meer dan 14 miljoen euro zit. De Vlaamse traditionele partijen - cd&v, Vooruit en Open Vld - hebben tussen 10 en 13 miljoen, net zoals Les Engagés, het vroegere cdH, en PTB/PVDA. Alleen Groen zit minder goed in de slappe was, met een nettovermogen van 6,6 miljoen euro. Bij het kleine Défi is er stilaan sprake van droog zaad, met nog 362.000 euro.

Vermogen verdrievoudigd

Eind 2021 hadden de partijen nog 157 miljoen euro, in 2020 was dat nog ’maar’ 133,5 miljoen euro. Met 165 miljoen eind 2022 werden de partijen een vijfde rijker in twee jaar tijd. Kijken we nog verder terug in de tijd, dan is hun vermogen meer dan verdrievoudigd. In 1999 bedroeg het gezamenlijke nettovermogen nog maar 56,4 miljoen euro, bleek uit een studie van de KU Leuven naar de partijfinanciering.

Dat het vermogen in de loop van de regeerperiode aandikt, is niet onlogisch, aangezien de partijen hun ‘oorlogskas’ aanleggen om straks campagne te voeren. Zeker 2024 belooft een duur jaar te worden, met zowel lokale als Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be