Genderfluïde personen kunnen naam en geslacht voortaan onbeperkt aanpassen

Genderfluïde personen zullen voortaan meermaals van geslacht of voornaam kunnen veranderen bij de burgerlijke stand. De bevoegde Kamercommissie heeft daarvoor een wetsontwerp goedgekeurd.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het nieuwe wetsontwerp komt tegemoet aan de kritiek die het Grondwettelijk Hof uitte op delen van de Transgenderwet uit 2017. Die wet stelde dat mensen maar één keer van naam en geslacht konden veranderen. Voor een tweede verandering volgde een omslachtige procedure in de rechtbank. Daarna nog eens veranderen, was al helemaal niet mogelijk. Volgens het Grondwettelijk Hof is er geen gegronde reden is om een aanpassing van geslacht of voornaam moeilijker te maken of te verbieden voor transpersonen.

Meerdere keren veranderen

Door de nieuwe wettekst zal iemand voortaan dus meerdere keren van geslacht of voornaam kunnen veranderen. Daarvoor hoeven genderfluïde personen niet meer naar de rechtbank te gaan. Ze kunnen de aanpassing gewoon regelen op het gemeentehuis. Ze hoeven ook niet meer twee maal te bevestigen dat ze wel degelijk van geslacht willen veranderen.

«Het is belangrijk dat de rechten van transpersonen worden gerespecteerd en dat zij erkend worden om wie ze zijn. Zij moeten hun geslacht kunnen aanpassen volgens hun genderidentiteit, zonder betuttelende of onnodige procedures», benadrukt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Het ontwerp moet binnenkort nog groen licht krijgen. Het is de bedoeling om ook een dergelijke erkenning voor personen met een non-binaire genderidentiteit aan te pakken.