Greta Thunberg stopt na bijna vijf jaar met schoolstakingen: «Dit is de laatste voor mij»

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg stopt met schoolstakingen voor het klimaat. Dat heeft ze vrijdag aangekondigd op Twitter.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

«Schoolstaking week 251. Vandaag studeer ik af, wat betekent dat ik niet meer kan schoolstaken voor het klimaat. Dit is dus de laatste schoolstaking voor mij», tweette Thunberg.

De Zweedse klimaatactiviste blijft zich echter inzetten voor het milieu. «Wij die onze stem kunnen laten horen, hebben de plicht om dat te doen. Om alles te veranderen hebben we iedereen nodig. Ik zal blijven protesteren op vrijdag, ook al is het technisch gezien geen ’schoolstaking’. We hebben gewoon geen andere optie dan alles te doen wat we kunnen. De strijd is nog maar net begonnen», zegt ze in een tweet die volgt.

Betogingen

De nu 20-jarige Thunberg begon in augustus 2018 met haar acties om aandacht te trekken voor de klimaatopwarming, door op vrijdag niet naar school te gaan. Dat protest groeide uit tot een wereldwijde beweging, met onder meer klimaatmarsen. Ook in België waren er een tijdlang wekelijks betogingen.

De Zweedse tiener werd sindsdien onder meer ontvangen door de paus, door presidenten en voorzitters van de belangrijkste instellingen ter wereld. Ze sprak op klimaatmeetings van Zwitserland tot New York en in 2019 werd ze door Time Magazine uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

In november van vorig liet Thunberg al weten dat ze, na vier jaar als het gezicht van de wereldwijde klimaatmarsen, klaar was om de «megafoon door te geven» aan anderen.