Opvallend: Freddie Mercury wou Queens grootste hit aanvankelijk ‘Mongolian Rhapsody’ noemen

Veilingshuis Sotheby’s veilt binnenkort de nooit eerder geziene kladversie van ‘Bohemian Rhapsody’, Queens eigenzinnige rockopera en tegelijk hun allergrootste hit. Daaruit blijkt dat de hit aanvankelijk de titel ‘Mongolian Rhapsody’ kreeg. Ook de bekende zin ‘Mama, just killed a man’ had het bijna niet gehaald.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Recent verklaarde Mary Austin, vriendin en erfgename van Mercury, dat ze een reeks bezittingen van de zanger van haar hand wil doen. Zo veilt ze ook dit bijzondere folio van 15 pagina’s met handgeschreven teksten en harmonieën van Freddie Mercury, de zanger van Queen. Het document dateert van 1974, een jaar voor de hit uitkwam. Uit de notities is duidelijk te zien hoe de hit ‘Bohemian Rhapsody’ tot stand kwam. Zo lijkt Mercury op de eerste pagina het woord ‘Mongolian’ geschrapt te hebben, en vervangen door ‘Bohemian’.

‘Mama, there’s a war began’

Ook de wereldberoemde lyric die begint met ‘Mama, just killed a man’ was aanvankelijk ‘Mama, there’s a war began; I’ve got to leave tonight; I’ve got to stand an fight’. Verder werd er ook wat geshuffeld met woorden: ‘Galileo’, ‘Bismillah’ en ‘Fandango’ zijn vandaag nog steeds bekend, terwijl ‘Belladonna’ en ‘matador’ het niet haalden. Tot slot werd ook de zin ‘Time for good-byes now, is this reality’ geschrapt.

1,39 miljoen euro

Volgens Sotheby’s kan je uit de kladversie opmerken hoe «het uitgebreide herschrijven deel uitmaakte van Mercury’s schrijfproces». Ze noemen «de zorg en het detail van deze ontwerpen opmerkelijk»: «De pagina’s getuigen van de vele uren die hij stak in het perfectioneren van zijn vak, terwijl hij experimenteert en speelt met taal», klinkt het.

Het folio maakt deel uit van meer dan 1.500 bezittingen van Freddie Mercury die in september onder de hamer gaan bij Sotheby’s in Londen. Verwacht wordt dat de veiling zo’n 930.000 tot 1,39 miljoen zal opbrengen.