Steeds meer mensen krijgen virusziekte na tekenbeet

Een mooie wandeling in de natuur kan wonderen doen, toch moet je in sommige gebieden opletten. Teken houden nog meer van de natuur dan de mens. Steeds meer mensen in Europa raken besmet met de virusziekte tekenencefalitis of TBE (tick-borne encephalitis) . Besmette teken kunnen dit virus overdragen op mensen en hersenvliesontsteking of een infectie van het ruggenmerg veroorzaken .

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Bij een tekenbeet hecht het diertje zich vast in de huid en zuigt bloed op. Een teek die besmet is met TBE kan de ziekte overdragen van zodra hij zich vasthecht in de huid. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, die ook door besmette teken wordt overgedragen, helpt het dus niet om het diertje snel te verwijderen en zo de kans op besmetting te verkleinen. Teken met het TBE-virus komen vooral voor in grote delen van Centraal- en Oost-Europa. Wie naar een risicogebied reist en buitenactiviteiten plant, wordt aangeraden zich te beschermen.

Hoe beschermen?

Jezelf wapenen tegen de kleine bloedzuigers kan best door jezelf onbereikbaar te makenmet beschermende kledij. Door pijpen van broeken in de sokken te stoppen, eventueel bedekkende kledij en stevige, hoge schoenen te dragen, kleine kinderen tijdens een boswandeling een pet op te zetten en te kiezen voor licht gekleurde kleren waardoor teken beter zichtbaar zijn. Ook insectenwerende producten zijn een aanrader.

Vooral risico op reis

TBE komt voor in tenminste 27 Europese landen, waaronder ook bij Belgen populaire vakantielanden als Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Kroatië, Slovenië, Noorwegen, Zweden en Finland. Vooral wie in de natuur gaat wandelen, sporten of kamperen, loopt het risico om gebeten te worden door een teek. In gebieden waar teken met het TBE-virus voorkomen, blijkt 9% van de diertjes besmet. Elk jaar lopen in Europa ongeveer 10.000 mensen de ziekte op. In België is het risico op een infectie met het TBE-virus zeer klein. Tussen 2019 en 2021 raakten 13 Belgen besmet: 10 van hen na een reis in het buitenland, 3 van hen in eigen land.